Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” η φορολόγηση των τραπεζών

Στο προσκήνιο παραμένει η φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών - με κύρια αιχμή την Εθνική Τράπεζα - όπως προκύπτει τόσο από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (χθες και σήμερα) όσο και από τις απόψεις των αναλυτών. Χαμηλότερα (και) λόγω αποκοπής μερισμάτων Eurobank και Πειραιώς. Εύλογα τα επενδυτικά σχήματα κρατούν δυνάμεις στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται, με ηπιότερο όμως ρυθμό, η ρευστοποίηση θέσεων κυρίως από την πλευρά ισχυρών επενδυτικών κύκλων, καθώς παραμένει στην επικαιρότητα το θέμα της φορολόγησης των αποθεματικών του ομίλου της Εθνικής, όπως τουλάχιστον φαίνεται και στη σχετική αναφορά της Merrill Lynch.

Φαίνεται να αποτελεί το αίτιο και την αφορμή για την έγκαιρη, εκ των προτέρων, ρευστοποίηση θέσεων από γνωστούς ξένους επενδυτικούς οίκους σε τιμές μέχρι και 2 ευρώ υψηλότερα.

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται πλέον σε διαπραγμάτευση στα 34,54 ευρώ αναζητώντας μεσοπρόθεσμα πλέον σημείο στήριξης και αναφοράς.

Ο FTSE 20 υποχωρεί κατά 0,67%, έναντι ανόδου 0,19% του SC 80, καθώς και τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες επιβαρύνουν την τάση.

Συγκεκριμένα, από τη μετοχή της Eurobank αποκόπτεται το προμέρισμα 0,36 ευρώ και από τη μετοχή της Πειραιώς προμέρισμα 0,32 ευρώ ανά τίτλο. Η μεν πρώτη διαμορφώνεται στα 26,76 ευρώ (-1,26%) ενώ η Πειραιώς στα 22,36 ευρώ (-1,1%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, καθώς μετά τη σημαντική υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στα 21,92 ευρώ.

Στήριξη στον FTSE 20 παρέχεται από τη ΔΕΗ, με τη μετοχή να διαμορφώνεται 1,71% υψηλότερα, στα 18,98 ευρώ.

Η μετοχή των Folli-Follie μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρούσε στις 11:15 κατά 1,5% στα 27,58 ευρώ. Οι συναλλαγές όμως εκείνη την ώρα περιορίζονταν στα 1.870 τεμάχια.

Συγκριτικά περιορισμένη εμφανιζόταν και η προσφορά στη μετοχή της Intralot (8.539 τεμάχια) με την τιμή στα 24,08 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα.

Η μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος παρέμενε αμετάβλητη στο 1,61 ευρώ, του Σαράντη αντιδρούσε ελαφρώς προς τα 7,96 ευρώ, της δε Ευρωπαϊκής Πίστης έφτανε στα 2,10 ευρώ.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, η μετοχή του Κορδέλλου κερδίζει 4,8% στο 1,21 ευρώ, καθώς με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο σχετικός συντελεστής P/E δεν ξεπερνά το 10. Η εταιρία εμφάνισε κέρδη της τάξεως των 3,2 εκατ. ευρώ από 273 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής συνεχίζονται οι αγορές, κυρίως για τη στήριξη του τίτλου, με την τιμή να φτάνει στα 2,66 ευρώ.

Η μετοχή της Lavipharm, με συναλλαγές αξίας 360 χιλ. ευρώ, διαμορφώνεται και πάλι στα 6 ευρώ, ενώ των Ελληνικών Καλωδίων ενισχύεται κατά 2,14% στα 4,78 ευρώ. Η εταιρία συμμετέχει σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς, έναν στα Αραβικά Εμιράτα και έναν στις ΗΠΑ, ”χτυπώντας” μαζί με άλλες βέβαια επιχειρήσεις του κλάδου παραγγελίες συνολικής αξίας περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΕΛΒΕ διαμορφώνεται και σήμερα υψηλότερα κατά 1,7% στο 1,20 ευρώ, ενώ της Παντεχνικής (μετά το ικανοποιητικό εννεάμηνο) κατά 1,7% στα 3,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v