Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θαύμα! Θαύμα στο... κλείσιμο!

Κλείσιμο σαφώς καλύτερο από την ενδοσυνεδριακή εικόνα για το οποίο βοήθησαν σημαντικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και οι δημοπρασίες και το οποίο βελτίωσε σχετικά (σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή) την τελική τεχνική εικόνα και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Σε υψηλό 6ετίας έκλεισε ο ΟΤΕ, νέο ιστορικό υψηλό για τη Folli Follie. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ”μαγική εικόνα” το τελικό κλείσιμο, όσον αφορά τουλάχιστον το Γενικό Δείκτη και τον FTSE σε συνάρτηση με αυτά που διαδραματίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πτωτικής συνεδρίασης, όπου ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον αντίστοιχο δείκτη ενδοσυνεδριακά να φτάνει σε απώλειες έως και 2,41%.

Για να συμβεί αυτός ο ”καλλωπισμός” του τέλους, βοήθησε σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος του ΟΤΕ (έκλεισε σε υψηλά 6ετίας), μετά το μέσον της συνεδρίασης ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ οι δημοπρασίες έστειλαν στο υψηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό Εμπορική, Cosmote, Τιτάνα και Folli Follie (έκλεισε σε ιστορικό υψηλό).

Από εκεί και χαμηλότερα, τα αποτελέσματα 9μήνου έπαιξαν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη συμπεριφορά αρκετών τίτλων, όμως η γενικότερη εικόνα των blue chips επηρέασε σημαντικά τουλάχιστον τους υποψήφιου αγοραστές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου παρατηρήθηκε σχετική αύξηση των συναλλαγών όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι κάτι που είχα σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και σε ημερήσιο γράφημα, δόθηκε ασθενές σήμα αγοράς, το οποίο όμως μπορεί κάλλιστα να αναιρεθεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Όμως, δεν αλλάζει κάτι όσο ο FTSE κινείται μεταξύ 2.297 και 2.375 μονάδων. Διάσπαση ενός των δύο άκρων αναμένεται να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και η σημαντική αύξηση τόσο της μικτής όσο και της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Αν από τη μικτή αξία συναλλαγών αφαιρεθεί η αξία του placement της Πειραιώς και η αξία των ημερήσιων συναλλαγών στη Γερμανός λόγω της δημόσιας πρότασης, από τα περίπου 485 εκατ. που απομένουν τα 261,3 αντιστοιχούν σε συναλλαγές μόλις 5 τίτλων και συγκεκριμένα στους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Από τις μετοχές του FTSE κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων για τους εντυπωσιακούς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ΟΤΕ και Folli Follie, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΠΑΠ και τον Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Cosmote, θετικό πρόσημο για Κύπρου, ΚΑΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Γερμανού και Motor Oil.

Αντίθετα, ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον τίτλο της Εθνικής, απώλειες μεγαλύτερες του 2% σε Alpha Bank και Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Coca Cola, Ελλ. Πετρέλαια και Intracom.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας μέχρι τις 4.250,86 μονάδες, όμως μετά τις 10.55 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κατρακύλησε μέχρι τις 4.189,29 και έκλεισε τελικά στις 4.220,5 με απώλειες 0,25%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 731 εκατ. από τα οποία τα 274,2 αφορούσαν πακέτα.

Τηρουμένων των αναλογιών, δεν είναι και η χειρότερη η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 181 πτωτικών και 12 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-18,06%. Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές ακόμα μία συνεδρίαση συντριπτικών απωλειών για τις Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα 9μήνου και έφεραν πιέσεις στον Χατζηιωάννου, η επικείμενη είσοδος στον FTSE έφερε αγοραστές στην Intralot, οι θετικές εκπλήξεις 9μήνου από Κορδέλλου και Βογιατζόγλου, τους έδωσαν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, ενώ συνέχισαν ανοδικά εντυπωσιάζοντας Unibrain και Rainbow.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v