Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ”Γκουντέριαν” στη Σοφοκλέους

Ανοδική κίνηση – αντίδραση με τα ”βαρέα όπλα” του ταμπλό να ηγούνται της κίνησης. Σημαντικά ημερήσια κέρδη για Cosmote, ΟΤΕ, Folli-Follie, σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ενώ η Revoil έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ θεωρείται πιθανή η επιστροφή του ενδιαφέροντος στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις από την Παρασκευή.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με επιχείρηση ”Γκουντέριαν” (ο εμπνευστής του αστραπιαίου πολέμου με βαρέα άρματα) έμοιαζε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι δεικτοβαρείς τίτλοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν και κατά ένα σημαντικό μέρος το πέτυχαν, να αποκαταστήσουν τις τεχνικές ισορροπίες.

Αντίθετα, για μία τέτοια συνεδρίαση, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδειξαν περισσότερο επιφυλακτικές αλλά ίσως επανέλθουν στο προσκήνιο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αν βεβαίως διατηρηθεί το θετικό κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης ΟΤΕ (απέσπασε περίπου το ένα τέταρτο της μικτής αξίας συναλλαγών), Cosmote και κατά δεύτερο λόγο Εθνική και Alpha Bank, ενώ οι δημοπρασίες έστειλαν τον ΟΠΑΠ να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και η Folli-Follie συνέχισε την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ξεκίνησε με ανοδικά gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.238,42 μονάδες και έκλεισε στις 4.231,27 με κέρδη 1,27%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 381 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 59,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων η Folli-Follie και των 3 ποσοστιαίων μονάδων ΟΤΕ και Cosmote, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, ΟΠΑΠ (τα κέρδη εννεαμήνου μέσα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ θα διανεμηθεί προμέρισμα 0,55 ευρώ), θετικό πρόσημο για Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom, ΚΑΕ, Motor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Γερμανού.

Αντίθετα, απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα σε Εμπορική, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΔΕΗ (συνεχίζει να προβληματίζει τεχνικά).

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν σε μικρή απόσταση την υποκείμενη, διατηρώντας τις οριακές υποτιμήσεις (να ληφθούν υπόψη οι επικείμενες αποκοπές προμερισμάτων).

Θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 169 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη πάνω από 7%.

Τέλος, όσον αφορά τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Revoil (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), ΑΕΓΕΚ, Olympic Catering (επιβεβαίωσε το σήμα αγοράς που έδωσε από εχθές), Σφακιανάκης, Everest (λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου), Περσεύς (παραδοσιακά πιθανόν να έρχεται η ώρα να κινηθεί υψηλότερα), Audio Visual, Μουζάκης, Τηλέτυπος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Αθηνά (συνεχίζονται οι συστηματικές αγορές), Δέλτα Project, Unibrain και Rainbow (οι αγοραστές των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνουν να απορροφούν την προσφορά και σε αυτά τα επίπεδα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v