Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βούτηξε” η Σοφοκλέους

Ενδείξεις επιταχυνόμενης πτώσης που ξεκίνησαν μετά τις 14:48 από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο (45’ λεπτά πριν από τις 16:30 οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν στο 2,45%) και οι οποίες σταδιακά φαίνεται να εξαπλώνονται σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, κυρίως λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών νέων από τις ΗΠΑ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ενδείξεις επιταχυνόμενης πτώσης που ξεκίνησαν μετά τις 14:48 από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο (45’ λεπτά πριν από τις 16:30 οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν στο 2,45%) και οι οποίες σταδιακά φαίνεται να εξαπλώνονται σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Σχετικά επιβαρυμένη δείχνει και η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έστω και αν μέχρι το μέσον της συνεδρίασης στα ”χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό” δεν είχαν παρατηρηθεί κινήσεις πανικού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE πλην Γερμανού και Intracom που είναι αμετάβλητες όλες οι άλλες καταγράφουν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες ενώ η αναλογία ανοδικών- πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 8.

Η Σοφοκλέους μέχρι στιγμής καταγράφει σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από αυτές των διεθνών χρηματιστηρίων δίνοντας την εντύπωση ετεροχρονισμένης πτώσης, όμως και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα επιβαρύνθηκε σχετικά μετά την ανακοίνωση σημαντικής πτώσης στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ.

Τεχνικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο FTSE να κλείσει χαμηλότερα από τις 2.310 μονάδες καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι ισχυροποιείται το σενάριο για κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνο θετικό μέχρι στιγμής φαίνεται το ότι η πτώση έχει σχετικά βίαιο χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις, και αν αναστραφεί το διεθνές κλίμα, να την εκτονώσει σχετικά γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v