Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Έλληνες ”βάζουν πλάτη”

Για ακόμη μία συνεδρίαση μετοχές εταιριών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αποδεικνύονται ”σκληρά καρύδια” ακόμη και για εκείνους που κατά κανόνα λοιδορούν τις όποιες κινήσεις επιχειρούνται από τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις. Το ελληνικό στοιχείο είναι αυτό που κάνει και σήμερα τη διαφορά σε μια πτωτική συνεδρίαση που λαμβάνει αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. Κρίσιμη η στήριξη της Εθνικής στα 36 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι τις 4.226 μονάδες υποχώρησε αρχικά ο Γενικός Δείκτης με την πλειονότητα των μετοχών να παρασύρεται αισθητά χαμηλότερα.

Λόγω του υψηλού βαθμού συσχέτισης με τις ξένες αγορές, τις κινήσεις που ακολουθούν οι ξένοι ”παίκτες” στη Σοφοκλέους, οι μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής έφτασε μέχρι τα χαμηλά των 36 ευρώ για να ισορροπήσει οριακά υψηλότερα στη συνέχεια στα 36,06 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής της Εθνικής θα αντιμετώπιζε προβλήματα στο ενδεχόμενο της υποχώρησης χαμηλότερα των 36 ευρώ, καθώς οι μέχρι τώρα (μέχρι τις 11:15) συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 350.000 τεμάχια.

Κάπως καλύτερη διαμορφώνεται η εικόνα για τη μετοχή της Eurobank -αναφερόμαστε στη μεσοπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση- και της Alpha Bank.

Ο FT20 διαμορφωνόταν κατά 0,92% χαμηλότερα με τη μόνη ουσιαστική στήριξη να προέρχεται από τη μετοχή του ΟΤΕ (20,80 ευρώ).

Μέχρι στιγμής η συμπεριφορά των πωλητών, σε μετοχές που μπορεί να θεωρηθούν σηματωροί των κινήσεών τους (Cosmote, Μυτιληναίος, Intralot και ακόμη 2-3 τίτλοι), είναι ψύχραιμη.

Η πλειονότητα των μετοχών, περίπου 180 τον αριθμό, διαμορφωνόταν στο ”κόκκινο”, ενώ από τις ελάχιστες αρχικά 10 που κινούνταν κόντρα στο ρεύμα ο αριθμός ενισχύθηκε σταδιακά προς τις 25 εισηγμένες.

Μετοχές εταιριών κυρίως από τη μεσαία αλλά και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που μπορεί μεν να μη διαθέτουν ξένους αλλά και... Έλληνες του εξωτερικού στο μετοχικό κεφάλαιό τους, αλλά εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, αποδεικνύονται σαφώς πιο ανθεκτικές.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Ντρουκφάρμπεν ”κρατάει” στα 3,28 ευρώ, ο Γρηγόρης διαμορφώνεται στο 1,7 ευρώ ακολουθούμενος από τα Everest στα 2,23 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΝΕΛ κυμαίνεται στο 1,19 ευρώ και της MLS στο 0,92 ευρώ.

Ανθεκτικός αποδεικνύεται και ο Καλπίνης, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου, όπως και οι μετοχές των Κατσέλης, Veterin, ΑΝΕΚ, Intracom, ΔΟΛ, Νεοχημική και Ηλ. Αθηνών.

Στις 11:20 για 30 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

Χρήζει προσοχής ειδικά για σήμερα - αύριο η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΛΠ. Αυτό γιατί τα προβλήματα εκφόρτωσης, μεταφόρτωσης και διαμετακόμισης παραμένουν δυσεπίλυτα στο μεγάλο λιμάνι.

Όσον αφορά στη σχέση του ΟΛΠ με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του, την MSC, το euro2day επικοινώνησε με τη διοίκηση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πηγές, το πρόβλημα εστιάζεται, μέχρι στιγμής, στη διαμετακόμιση (transit) των φορτίων που εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται να μεταφέρει η Mediterranean σε άλλους προορισμούς και όχι στη σχέση αυτής καθαυτήν της σύμβασης.

Αναμφίβολα, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το αν χάνει περίπου 17 εκατ. ευρώ από τα 50-55 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο της αξίας της σχέσης MSC-ΟΛΠ, όσο η αξιοπιστία του ελληνικού λιμενικού φορέα που ”κατρακυλάει” διεθνώς. Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη για τα διεθνή συγκυρία.

Δεν θα θέλαμε να προκαταλάβουμε τις πιθανές εξελίξεις αλλά φοβούμαστε πως ακόμη και αυτό το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμενικών φορέων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω, να ακυρωθεί, να μετατεθεί για μετά τις εκλογές, αν δεχτούμε πως κάποια στιγμή στο 2007 η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες.

Το euro2day επικοινώνησε και με την MSC, αλλά η επιβεβαίωση ή όχι των αναφερομένων από την πλευρά του ΟΛΠ δεν κατέστη δυνατή λόγω απουσίας του διευθύνοντος συμβούλου Δημοσθένη Καρμίρη εκείνη την ώρα.

Κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται από παράγοντες της αγοράς η στήριξη της Εθνικής στα 36 ευρώ. Ισχυρά μπλοκ αγορών τοποθετούνταν μέχρι τις 11:25 στη συγκεκριμένη τιμή προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση της τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v