Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επί μέρους μετοχές τα βλέμματα

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς οι ανησυχίες που προκαλούν οι συναλλαγματικές αναταράξεις δείχνουν να προβληματίζουν τις διεθνείς αγορές και εξ’ αντανακλάσεως και τη Σοφοκλέους. Παρά την αρνητική συγκυρία, μεσαία και πολύ περισσότερο μικρή κεφαλαιοποίηση έδειξαν σε αρκετές περιπτώσεις διαθέσεις να δώσουν αρκετές ημερήσιες συγκινήσεις. Νέο ιστορικό υψηλό για Εγνατία, Μarfin Group και FHL Mermeren.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι συναλλαγματικές αναταράξεις δείχνουν να επιβαρύνουν το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη και η Σοφοκλέους.

Έστω κι αν κατά ένα σημαντικό μέρος της σημερινής συνεδρίασης η μεσαία και πολύ περισσότερο η μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδειξαν ότι είχαν διαθέσεις να δώσουν αρκετές ημερήσιες συγκινήσεις.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις στα αποτελέσματα 9μήνου κι αν δεν υπάρξουν κάποιες άλλες επιχειρηματικές ειδήσεις, ο πρώτος λόγος μεταφέρεται εξ’ ολοκλήρου στο διεθνές κλίμα, το οποίο δεν δείχνει να διέπει την καλύτερή του φάση.

Μάλιστα, το σημερινό κλείσιμο της Wall Street μετά την αργία της Πέμπτης και την ημιαργίας της Παρασκευής αναμένεται να είναι ενδεικτικό και κατά πολλούς να σηματοδοτήσει τις διαθέσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Τώρα, όσον αφορά στη Σοφοκλέους και κυρίως τον FTSE, που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, διέσπασε τη στήριξη στις 2.368 μονάδες και δείχνει να εισέρχεται σε βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι με τις επόμενες στηρίξεις στις 2.357 (οριακά ψηλότερα έκλεισε), 2.348, 2.337 και στη ισχυρότερη ζώνη 2.331, 2.3320.

Πρώτη αντίσταση η μέχρι πρότινος στήριξη στις 2.368-70 μονάδες και επόμενη στις 2.378-83. Από τις μετοχές του FTSE μόνο ο Γερμανός λόγω της δημόσιας προσφοράς έκλεισε αμετάβλητος, ενώ όλοι οι άλλοι τίτλοι κατέγραψαν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες με τις πλέον αξιοσημείωτες σε Αγροτική, Eurobank, Κύπρου, ΔΕΗ, Intracom, ΚΑΕ, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί μετά τις πρώτες διακυμάνσεις να βρέθηκε προς στιγμήν με θετικό πρόσημο, φθάνοντας μέχρι το υψηλό των 4.314,14 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.271,83 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ ο τζίρος ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, έφτασε τα 293,5 εκατ. από τα οποία τα 47,2 αφορούσαν πακέτα.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απογοητευτική η τελική εικόνα (η οποία ενδοσυνεδριακά ήταν πολύ καλύτερη) με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 163 πτωτικών και παρά το αρνητικό κλίμα 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-20%.

Στους σημερινούς ημερήσιους πρωταγωνιστές και αν δεν υπάρξουν έκτακτες επιχειρηματικές κινήσεις πιθανόν να αναζητηθούν και οι πρωταγωνιστές των επόμενων ημερών καθώς κάποιες μετοχές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, έδειξαν διαθέσεις contrarian κίνησης που δείχνει όμως άγνωστου διαρκείας αν επιβαρυνθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Έτσι, απλά αξίζει να αναφερθούν οι τίτλοι των Rainbow, Ντρουκφάρμπεν, ΚΡΕΚΑ, Veterin, Κυριακίδη, Αλφα Γκρίσιν, Fashion Box, Καθημερινή, Multirama, Βαράγκης, Μevaco, ΕΤΕΜ, Unibrain και βέβαια το νέο ιστορικό υψηλό για Εγνατία, Μarfin Group και FHL Mermeren.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v