Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση τακτικής...

Η καταγραφή υψηλών 6ετίας για τον Mid 40, η θετική αντίδραση μετοχών εταιριών που ανακοινώνουν καλό 9μηνο και η ανακυκλούμενη ρευστότητα στον ”μεσαίο χώρο” αποτελούν κατά την εκτίμησή μας το καλύτερο ”καύσιμο” για τη συνέχεια. Πόσο μάλλον όταν μέχρι στιγμής η άνοδος συντελείται με τη δεύτερη ταχύτητα του 20άρη, ερήμην της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση τακτικής αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” θα επιχειρήσει να κρατήσει τα κεκτημένα.

Το γεγονός ότι χθες καταγράφηκε υψηλή τιμή εξαετίας για τον Mid 40 και ο FTSE 20 διόρθωσε οριακά κατά 0,10% (κρατώντας όμως την επαφή με τις 2.400 μονάδες), μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους και για σήμερα.

Θα θέλαμε ωστόσο να διαπιστώσουμε τη διάθεση των ενεργών ”παικτών”, ειδικότερα όσων δραστηριοποιούνται κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και λιγότερο στη μεσαία, και κινούνται με τη λογική του Τ+2 ή Τ+3.

Θα θέλαμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν υπεραξίες από θέσεις που αγοράστηκαν στην αρχή της εβδομάδας.

Εάν συγκεκριμένες μετοχές–σηματωροί αυτής της κατηγορίας ”τραβηχτούν” υψηλότερα απ’ ό,τι στην αρχή των προηγούμενων συνεδριάσεων, θα το θεωρούσαμε ένδειξη πωλήσεων.

Αντιθέτως θα ήταν επιθυμητή μια ήπια κατοχύρωση κερδών σε λογικές τιμές, ώστε και οι επόμενοι εν δυνάμει αγοραστές να μπορούν να ξεκινήσουν το T+2 και T+3 τους από μια χαμηλή βάση.

Θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη και νίκη των δυνάμεων της αγοράς την υπεραπόδοση μετοχών εταιριών που ανακοινώνουν καλό εννεάμηνο, ενίσχυση του λειτουργικού τους αποτελέσματος.

Ενδεικτικότερη θεωρούμε την περίπτωση του Σαράντη, μιας μεσαίου μεγέθους ελληνικής πολυεθνικής για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη η Eurobank δίνει ως τιμή-στόχο τα 9,10 ευρώ για τη μετοχή.

Μια επιπλέον ένδειξη που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια είναι η στάση που συνεχίζουν να κρατούν αρκετοί εγχώριοι διαχειριστές. Το ότι ρευστοποιούν στην πρώτη, άντε τη δεύτερη ανοδική αντίδραση και οι μετοχές αγοράζονται είτε από ξένους συναδέλφους τους είτε από τους επιχειρηματίες μας δείχνει πως οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν περιθώρια αντίδρασης.

Επίσης, χρήζει αναφοράς η ανάλυση της P&K ΑΧΕΠΕΥ, όπου σημειώνεται πως η αγορά φτάνει σε υψηλότερο επίπεδο εξαιτίας της ισχυρής απόδοσης της Coca Cola και της Eurobank. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, απουσιάζει η Εθνική, όπου όμως οι ισχυροί ”παίκτες” πραγματοποιούν τις αγορές τους σε τιμές γύρω από τα 37 ευρώ.

Από τα επιμέρους ξεχωρίζουν τα ισχυρά κέρδη των ΚΑΕ, με τη συνδρομή της αγγλικής Links, η ενίσχυση των μεγεθών της FG Europe, η συνεχής ισχυροποίηση της Σελόντα, οι εκτιμήσεις για τα υψηλότερα κέρδη της Sprider, η νέα υψηλή του Σφακιανάκη, το συστηματικό ”μάζεμα” στην Audiovisual και η κινητικότητα σε επιμέρους κλάδους.

Όσον αφορά στα κλαδικά θα επιμείνουμε στην ακτοπλοΐα, όπου είναι εμφανής πλέον η προσπάθεια ”μαζέματος” της μετοχής των Μινωικών Γραμμών. Ο αγοραστής και ενδιαφερόμενος να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών, και ισχυρός είναι και τον κλάδο ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Σημειώνουμε για ακόμη μια φορά πως ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μας, είναι όχι τόσο το ποσοστό που φαίνεται να κατέχει ο Π. Παναγόπουλος, αλλά η συνολική θέση που διαθέτει το μπλοκ της Άττικα Συμμετοχών. Και σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν τόσο το 4,5% του Γ. Τζιβέλη, το υπόλοιπο προς εκποίηση από την Εθνική (περίπου 2,1%) και αφανή μερίδια άλλων ”παικτών”.

Λόγου χάρη, όπως είχε σημειωθεί προχθές από τον Χαμαιλέοντα, ο Γ. Σαλονίκης διαθέτει άλλο ένα 5%, οι Ιταλοί του Grimaldi γύρω στο 1,7% και ξένοι διαχειριστές που πρόσκεινται φιλικά άλλο ένα 1,5%, στα σίγουρα.

Θα επιμείνουμε και στο διακριτικό ”μάζεμα” που επιχειρείται τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις στη μετοχή της Autohellas, καθώς και χθες παρατηρήσαμε πως η προσφορά ”στεγνώνει” το πολύ 2 λεπτά υψηλότερα από την τιμή που βάζουν οι αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v