Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H συνωμοσία των ”ταύρων”

Λες και όλοι είναι συνεννοημένοι. Ο ”γκουρού” της Μorgan Stanley μας είπε χθες να μην πουλάμε μετοχές. Υπάρχουν όμως κι άλλοι ”ταύροι” από άλλους μεγάλους οίκους, τα επιχειρήματα των οποίων αξίζει να δούμε. Εξάλλου ποιος δεν θέλει την άνοδο της αγοράς.

H συνωμοσία των ”ταύρων”
Θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει ”συνωμοσία των ταύρων”, αν και πρόκειται για στρατηγικούς αναλυτές μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων οι οποίοι διαφωνούν ενίοτε για την κατεύθυνση των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους στην παρούσα φάση.

Μετά λοιπόν τον Teun Draaisma, τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές που θεωρεί λάθος τις πωλήσεις μετοχών, ήρθε η σειρά άλλων συναδέλφων του να εκφράσουν παρόμοιες απόψεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα.

Αν ο Draaisma αναφέρθηκε στο θέμα λόγω της πρόσφατης αντιστροφής της καμπύλης των επιτοκίων του ευρώ, δηλαδή της υποχώρησης των 10ετών επιτοκίων λίγο κάτω από τα 2ετή επιτόκια, που θεωρείται γενικά κακός οιωνός για τις μετοχές, οι συνάδελφοί του στη Citigroup και την Credit Suisse το έκαναν για άλλο λόγο.

Για τους συναδέλφους του στη Citigroup, η αφορμή ήταν η διατύπωση των προβλέψεων για την πορεία των αγορών την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον Ajay Kapur, η ανοδική αγορά που ξεκίνησε το 2003 δεν έχει φθάσει ακόμη στο τέλος της. Παρά τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων χρόνων, οι μετοχές δεν είναι η πλέον αγαπημένη επένδυση αλλά μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις 10% με 14% την επόμενη χρονιά.

Το κεντρικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες είναι φθηνότερες σε σχέση με τις αμερικανικές, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο Kapur με τους συναδέλφους του στην αμερικανική τράπεζα, προβλέπει νηνεμία και δικαιολογεί άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 10% το 2007.

Η προοδευτική αποδυνάμωση των κινδύνων που συνδέονται με την αμερικανική αγορά κατοικίας, τον δομικό πληθωρισμό, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του γεν από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ευνοούν μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium) που πληρώνουν σήμερα οι επενδυτές αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δηλαδή το Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν κάνουν λάθη.

Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ”απόσυρση” των μετοχών από τις επιχειρήσεις μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών και τις μοχλευμένες εξαγορές εταιριών από τα Private Equity Funds συνιστά έναν ακόμη λόγο για άνοδο των μετοχών.

Φυσικά, ο αναλυτής της Citigroup δεν θα μπορούσε να μην παραθέσει εναλλακτικά σενάρια για τις ευρωπαϊκές μετοχές που προβλέπουν πτώση 5% το ένα και 15% το άλλο. Δεν πρόκειται όμως για τα πιο πιθανά σενάρια.

Υπέρ της άποψης ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου των μετοχών γενικότερα και των ευρωπαϊκών ειδικότερα τάσσονται επίσης οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse προεξάρχοντος του Andrew Garthwaite.

O Garthwaite εμφανίζεται λίγο επιφυλακτικός επειδή οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ήδη ανέβει 16% από τα μέσα Ιουνίου, οι αγορές μετοχών από τους insiders των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει αρκετά, η δυναμική των κερδών δεν είναι τόσο δυνατή όσο πριν.

Παραμένει όμως ”ταύρος”, συστήνοντας θέσεις overweight για διάφορους λόγους. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών εκτιμάται σε 4% έναντι 3,3% που είναι ο ιστορικός μέσος όρος, πράγμα που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές είναι 9% φθηνότερες.

Οι μερισματικές αποδόσεις αναπροσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό είναι υψηλές και οι αποδόσεις των ελεύθερων χρηματικών ροών είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

Ιστορικά, ισχυρίζεται ο ίδιος και η ομάδα του, οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να ανέβουν 55 μονάδες βάσης κατ’ ελάχιστο για να καταστήσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών ακριβές. Υπενθυμίζεται ότι 1,0 ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε 100 μονάδες βάσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ακριβότερη μεν αλλά έχουσα μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης κερδών ανά μετοχή ελληνική αγορά; Καλά νέα παρά τις αναπόφευκτες αναταράξεις στην πορεία, αν φυσικά οι προσδοκίες για διψήφια αύξηση κερδών συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v