Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας αλλά και η αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων.

Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας και τον Nikkei να επιστρέφει σε θετικό έδαφος μετά την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε περίπου 0,25%. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008 που το επιτόκιο αναφοράς της Ιαπωνίας βρίσκεται υψηλότερα από το 0,1%.

Στην Κίνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον επίσημο PMI μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο, καλύτερα όμως από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της Αυστραλίας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε 3,8% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός του Ιουνίου διαμορφώθηκε επίσης στο 3,8%, σύμφωνα με τις προσδοκίες και επιβραδυνόμενος από το 4% που σημειώθηκε τον Μάιο. Μια ασθενέστερη μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανοίξει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ή τουλάχιστον να την αποθαρρύνει από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,9% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινείται 0,13% υψηλότερα στις 38.577 μονάδες.

Κέρδη 1,88% για τον Shanghai Composite στις 2.933 μονάδες, 2,06% για τον Hang Seng στις 17.353 μονάδες, 1,41% για τον ASX στις 8.065 μονάδες και 0,49% για τον Kospi στις 2.751 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v