Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική... αισιοδοξία

Η αγορά έδειξε διστακτικά αισιόδοξη, συνεχίζει να τιμολογεί αποτελέσματα εννεαμήνου, παρακολουθώντας το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα (αύριο είναι αργία στη Wall Street). Εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη για τον τίτλο της ΕΧΑΕ και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Marfin Group, Εγνατία, Revoil, FHL Mermeren.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση με σχετικά μικρά κέρδη για Γενικό Δείκτη και FTSE, τα οποία όμως επέτρεψαν αξιοσημείωτη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και αν σε πολλά σημεία της συνεδρίασης και κυρίως μετά τις 14:02’ όταν ο δείκτης παρουσίασε την πρώτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, η αγορά έδωσε σημάδια διστακτικής αισιοδοξίας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με εξαίρεση τους Intracom, Alpha Bank, Αγροτική και Folli-Follie, ενώ από εκεί και χαμηλότερα συνεχίστηκε το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο ενάμισι προς ένα.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, έστω κι αν η αυριανή αργία της Wall Street (Ημέρα Ευχαριστιών) δημιουργεί σχετικά διαφορετικές παραμέτρους.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, αν όμως ο FTSE επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.405 μονάδων δίνει minimum κίνηση μέχρι τις 2.450-2.465 μονάδες, σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις στις 2.383-2.380, 2.368 και 2.357 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση ισχνών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την τάση της υποκείμενης, διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE, στην πρώτη θέση των θετικών πρωταγωνιστών ο τίτλος της Intracom (+3,01%), συνεχίζει την πλαγιοανοδική της προσπάθεια η Folli-Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank και Αγροτική, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Κύπρου, Βιοχάλκο, ΚΑΕ, Motor Oil, οι δημοπρασίες γύρισαν σε θετικό πρόσημο τη ΔΕΗ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής (η μεταφορά της ανακοίνωσης του τριετούς business plan για τις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να τιμολογηθεί από την αγορά), Γερμανού και ΟΤΕ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εμπορική, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και κινήθηκε σε ένα εύρος 30 μονάδων και μόνιμα με θετικό πρόσημο, είχε αρκετές ημερήσιες διακυμάνσεις, έκανε τριπλή κορυφή λίγο υψηλότερα των 4.335 μονάδων και έκλεισε στις 4.317,59 μονάδες με κέρδη 0,25%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε ξεπερνώντας τα 322 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 43,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική, όπως προαναφέρθηκε, η τελική εικόνα με 157 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και 9 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 15,15%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Marfin Group, Εγνατία, Revoil, FHL Mermeren, συνέχισε ανοδικά η Μαξίμ αλλά με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Προοδευτική, σημαντική κινητικότητα σε Βαράγκη, Kego, Περσέα, Χατζηιωάννου, Ευρωπαϊκή Πίστη (ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου), ΓΕΚ, Ελτράκ, Σαράντη, ΚΛΜ, Everest, όμως την παράσταση έκλεψε η μετοχή της ΕΧΑΕ (+8%) εν μέσω πυκνών συναλλαγών και εισαγόμενων εντολών αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v