Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ έσβησε... τα φώτα

Έπεσε η... τάση στον ”20άρη” με αφορμή την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τη ΔΕΗ. Στο -4% η μετοχή της Επιχείρησης, με αθρόα προσφορά, που από πλευράς τζίρου ξεπερνούσε στις 11:25 κάθε άλλη εισηγμένη. Στις 11:26 ο Γενικός Δείκτης ”γύριζε” οριακά στο ”κόκκινο”, ενώ ”ψαλιδίζονταν” τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και η... υποδοχή που επιφυλάσσει μέχρι στιγμής η επενδυτική κοινότητα στη μετοχή μας υποχρεώνουν να ασπαστούμε αρκετά από τα όσα... γλαφυρά ανέπτυξε χθες ο διοικητής του ΟΤΕ- εν μέρει, για να μην παρεξηγούμεθα.

Ωστόσο, τα μεγέθη της Επιχείρησης είναι σαφώς κατώτερα των προβλέψεων, κάτι που δικαιολογεί τις σημαντικές πωλήσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11:15, με τη μετοχή της να παθαίνει... μπλακ άουτ χάνοντας 4% στα 19,40 ευρώ.

Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της λειτούργησε επιβαρυντικά σταδιακά μετά τις 11:00, καθώς ο FTSE 20 έχανε μέρος της αρχικής αντίδρασής του. Ο FTSE 20 διαμορφωνόταν κατά 0,16% υψηλότερα ”τραβώντας” τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.273 μονάδες.

Αντίρροπα επιχειρούνταν να λειτουργήσουν οι μετοχές της Εθνικής (στα 36,92 ευρώ), του ΟΤΕ (στα 20,62 ευρώ) και της Alpha Bank (στα 23,84 ευρώ).

Η αναλογία ανοδικών/ καθοδικών διαμορφώθηκε, μετά την αρχικά θετικότερη διάθεση, στο περίπου 1 προς 1, ενώ σταδιακά μετά τις 11:15 περιοριζόταν η αρχικά μεγαλύτερη απόδοση μετοχών όπως των Alco, Mermeren, Νεώριον Συμμετοχών.

Περίπου στην αρχική τους απόδοση διαμορφώνονταν οι μετοχές των Αττικάτ-Παρνασσού, Σάνυο, Έδρασης, Unisystems, Δομική Κρήτης, Αθηνά, Ασπίς Τράπεζα, Mevaco, Altec, Νηρέας, Lannet, και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Σημείωση: Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι επίσης ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζεται το επενδυτικό κοινό και του πώς γίνεται η διαχείριση μιας κρίσης μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Θα πρέπει ωστόσο να σταθούμε και σε ακόμη μία περίπτωση, που από μόνη της αποτελεί κατηγορία, καθώς κατά την εκτίμησή μας αποτελεί επί τις ουσίας κατάφωρη άνιση μεταχείριση του επενδυτικού κοινού.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Σιδενόρ στα 6,60 ευρώ, μόλις 10 λεπτά πάνω από την τιμή διάθεσης του ”πακέτου” σε θεσμικούς, θα πρέπει να προσέξουμε δύο τινά.

Μια μέρα πριν από τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού η μετοχή ”έγραψε” ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 7,60 ευρώ, διαμορφώθηκε δε στο κλείσιμο στα 7,20 ευρώ. Το... αβυσσαλέο discount που δόθηκε τελικά στο ”πακέτο” την αμέσως επομένη στα 6,50 ευρώ προφανέστατα λειτουργούσε σε βάρος των υφιστάμενων επενδυτών (μέχρι και μία μέρα πριν από τη διάθεση του ”πακέτου”).

Απλώς καταθέτουμε τον προβληματισμό μας, πιστεύοντας ακράδαντα πως σε άλλη περίπτωση εισηγμένης... μικρότερου ειδικού βάρους οι αρμόδιες αρχές θα είχαν έστω και τυπικά ασχοληθεί με το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v