Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο σήμα πώλησης;

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη και FTSE, τρίτη συνεχόμενη για Mid 40 και SC 80, ενώ τις αρνητικές αποκλίσεις τεχνικά τις ακολούθησε το πρώτο σήμα πώλησης. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Eθνική με Alpha Bank ”απασχόλησαν” περισσότερο από το 1/3 του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τεχνικά μετά τις αρνητικές αποκλίσεις Πέμπτης και Παρασκευής, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα πώλησης που απομένει να επιβεβαιωθεί σε περίπτωση που ο FTSE 20 κλείσει χαμηλότερα από τη ζώνη στήριξης 2.321, 2.315.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, επιβεβαίωσε τους περισσότερους που περίμεναν μια διορθωτική κίνηση, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ετσι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης και για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση FTSEM και FTSES έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά από αρκετό καιρό, έδειξε να μειώνεται σημαντικά η διάθεση εναλλαγής στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση παραπέμπει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα κατά πρώτο λόγο και λιγότερο στα 9μηνα που συνεχίζονται να ανακοινώνονται από τους εισηγμένους (αύριο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνουν αποτελέσματα Intralot και ΔΕΗ και μετά το κλείσιμο η Fourlis Συμμετοχών), ενώ σχετικά δυσκολότερη εικόνα διαμορφώθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση καθώς τα κέρδη που έχουν προηγηθεί έδωσαν το δικαίωμα στους πωλητές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις χωρίς όρια στις εντολές.

Από τις μετοχές του FTSE Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ όπως και Intracom βρέθηκαν μετά τις δημοπρασίες στο χαμηλό ημέρας με ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων και για τον Τιτάνα, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Βιοχάλκο και αρνητικό πρόσημο για Εθνική, ΚΑΕ, Cosmote, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, ΟΠΑΠ, ακόμα μεγαλύτερα για τη μετοχή της Εθνικής που αιφνιδίασε θετικά και θετική μεταβολή για Αγροτική, Γερμανό, ΔΕΗ και Motor Oil.

Τέλος αξίζει υποσημείωσης ότι Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν περισσότερο από το 1/3 του συνολικού ημερήσιου τζίρου. Ο Γενικός Δείκτης σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με απώλειες σαφώς μεγαλύτερες από αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, υποχώρησε μέχρι τις 4.250,14 μονάδες και έκλεισε στις 4.271,36 με απώλειες 1,01%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 300 εκατ. από τα οποία τα 39,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2347, 2337, 2325-21 (ισχυρή), 2310-07 και οι αντιστάσεις σε 2368,70 και στην πολύ ισχυρή ζώνη 2380-87. Σε περίπτωση που ο FTSE υποχωρήσει σε κλείσιμο κάτω από τις 2315 μονάδες, επιβεβαιώνει το σήμα πώλησης και τεχνικά πιθανόν να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη σε 2280 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων έστω και αν οι απώλειες στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν σαφώς μικρότερες από αυτές στον υποκείμενο δείκτη κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη σχετική μείωση των υποτιμήσεων.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα, με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 181 πτωτικών και 9 τίτλοι με απώλειες από 5- 9,09%.

Τέλος, όσον αφορά τους λίγους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι ΕΛΤΡΑΚ και Μπήτρος λόγω αποτελεσμάτων, FHL Mermeren με εντυπωσιακή διαγραμματική απεικόνιση, κινητικότητα σε Mevaco, Unibrain, ΚΡΕΚΑ, Δομική Κρήτης, ΕΛΒΕ, Καλπίνη, Kleemann και Revoil, ενώ συνεχίζονται να κινούνται σε περίπου παράλληλη ανοδική τροχιά ΑΤΤΙΚΑΤ και Παρνασσός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v