Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτσι είναι, αν έτσι θέλετε

Αναφέρονται σε διόρθωση αρκετοί από τους ειδικούς και τους γνωρίζοντες της αγοράς. Σε ποιο βαθμό και με ποια μορφή μπορεί να εξελιχθεί μια προσπάθεια διαμόρφωσης ελκυστικότερων αποτιμήσεων; Ωστόσο, το ενδεχόμενο της διόρθωσης, που προεξοφλείται πλέον από αρκετούς, μένει κατ’ αρχάς να επιβεβαιωθεί, αλλά και να μην... αγγίξει μετοχές επιμέρους εταιριών, με προδιαγεγραμμένη ανοδική τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες και που μάλιστα έγιναν εντονότερα το σαββατοκύριακο αναφέρονται στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης.

Φαίνεται πως ”ψήνονται” όλο και περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί από τον χώρο της Σοφοκλέους για ένα πιθανό γύρισμα βασικών δεικτών και μετοχών.

Έτσι θα είναι αν έτσι θέλουν, αλλά κατά την πάγια μακροπρόθεσμη θέση μας οι ενδεχόμενες διορθώσεις όταν αυτές οδηγούν στη διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων αποτελούν ”καύσιμο” για τη συντήρηση του ανοδικού κύκλου.

Ας έρθει, λοιπόν, η διόρθωση εάν θέλουν να τη φέρουν και αν αυτοί που το μνημονεύουν έχουν τη δυνατότητα και τις δυνάμεις για να το πετύχουν.

Μεσοπρόθεσμα, ζητούμενο θεωρείται η επαφή του FTSE-20 με την περιοχή των 2.400 μονάδων, η παρουσία εν δυνάμει αγοραστών στη μετοχή της Εθνικής, σε επίπεδα υψηλότερα των 36,6 ευρώ, στον ΟΤΕ πάνω από τα 20,80 ευρώ και δευτερευόντως στις μετοχές της Πειραιώς – Κύπρου.

Τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνονται από αρκετές εταιρίες θεωρούνται αρκούντως λογικά, γι’ αυτά τα επίπεδα τιμών, ενδεχομένως και για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Frigoglass, όπου οι αναλυτές θέτουν υψηλότερα τον πήχη, στις Coca Cola, Μπήτρος, ΕΛΤΡΑΚ, ενώ αναμένονται τα μεγέθη των Intralot, Σαράντη, Αttica Συμμετοχών.

Όσον αφορά στην Attica Συμμετοχών, η ενίσχυση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών, προφανώς και προσφέρεται για πολλές ερμηνείες.

Είτε αυτές που αναφέρονται στο σχετικό θέμα, καθότι όλες τους φαντάζουν λογικές, είτε άλλες που γνωρίζει μόνο ο ιθύνων νους του ομίλου.

Και εδώ που τα λέμε, ο νουνεχής Περικλής από την εποχή της κρουαζιέρας ουδέποτε άνοιγε, χωρίς λόγο, τα χαρτιά του.

Σημαντική θεωρείται η κίνηση της Global Finance, όπως σχετικά καταγράφεται στο θέμα, ενώ η στρατηγική της Citibank στη χώρα μας μπορεί να αφορά μεσοπρόθεσμα στην τάση ορισμένων μετοχών.

Στα υπόψη και ο κύκλος παρουσίασης 9 εισηγμένων σε ξένους θεσμικούς από τη Merit - Sal Οppenhain.

Τέλος, το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από τον ΟΤΕ πιθανόν να δικαιολογεί μια βραχυπρόθεσμη κίνηση της μετοχής, αν και σε μεγάλο βαθμό το σενάριο αυτό έχει προεξοφληθεί από αρκετούς ξένους και έχει αφομοιωθεί στην τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v