Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικές οι όποιες διορθώσεις

Αλίμονο εάν φθάναμε σε σημείο να... σκιαζόμαστε για τεχνικής μορφής διορθώσεις για απόλυτα δικαιολογημένες και αναμενόμενες διακυμάνσεις βασικών δεικτών και μετοχών, σε λίγο χαμηλότερες τιμές. Οι ξένοι, που ελέγχουν κατά κύριο λόγο το παιχνίδι στη Σοφοκλέους, παραμένουν αγοραστές και των μετοχών, διεθνώς. Άλλωστε, η κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο συντηρεί το θετικό κλίμα και την ανοδική διάθεση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όσο περισσότερο συντηρείται η υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών και παραμένει... αδιόρθωτος ο Dow Jones, όλο και περισσότεροι ενεργοί ”παίκτες” στη Σοφοκλέους περιμένουν ανά πάσα στιγμή διόρθωση.

Μια μικρή ομάδα ”παικτών”, που κατά την εκτίμησή μας δεν διαθέτει ικανή δύναμη ρευστότητας και ισχύος, θα διευκολύνονταν από μια σημαντικότερη υποχώρηση των βασικών δεικτών, ειδικότερα του FTSE 20, με ένα ποσοστό της τάξης του 5%.

Η ομάδα όμως εκείνη των χρηματιστών που διενεργεί το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ξένων επενδυτικών οίκων, υποστηρίζει πως οι διορθώσεις θα ”χωνεύονται” από την ίδια την αγορά, καθώς οι εντολές των πελατών τους είναι ισχυρές σε Eurobank, Εθνική αλλά και ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια μικρή ”κόπωση” σε ένα μέρος του ταμπλό, ειδικότερα αυτό που αφορά στη μεσαία, κυρίως όμως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η ουσία είναι πως ορισμένες μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας που υπεραποδίδουν από τις αρχές Οκτωβρίου προσφέρονται για κατοχύρωση υπεραξιών. Αντιθέτως, άλλες που υποαπέδιδαν και παρέμεναν υποτιμημένες, συγκεντρώνουν τελευταία μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Διαπιστώνεται μια ανακύκλωση και μετακύλιση θέσεων, ρευστότητας, που συντηρεί την αγορά σε επίπεδο υψηλότερο των 4.280 μονάδων.

Φρονούμε όμως πως η αναδιάρθρωση του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου Μυτιληναίου (Δέλτα Project) μπορεί να προσδώσει ώθηση στη μετοχή. Δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και στη μετοχή του Ρόκα, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές τελευταία και τη διοίκηση της εταιρίας να προχωρά σε ανακοινώσεις στις 11:00.

Από τους χώρους υγείας και ακτοπλοΐας, τόσο η κίνηση του Υγεία (προς το Μητέρα) όσο και των Μινωικών Γραμμών (μετά τη χθεσινή εκποίηση) προοιωνίζονται ανάλογη συνέχεια.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, δεν μπορεί παρά να αναφερθούν η διακύμανση της Audiovisual στα υψηλά της, η κινητικότητα στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής (εμφανέστερη στην Infoquest), η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την Profile, οι αγορές στον Σφακιανάκη, η υπέρβαση των 100 ευρώ και πάλι από τον Καρέλια, υψηλές προσδοκίες στην Αττικάτ, τα καλά αποτελέσματα της Κρι-Κρι, και πολλών ακόμη περιπτώσεων [Ελφίκο, Fintexport, Nexans (Alcatel) κ.ά.].

Για την αρχή της συνεδρίασης, χρειάζεται προσοχή η συμπεριφορά των ΟΤΕ, Cosmote (νέες τιμές-στόχοι από JP Morgan, χθες), Alpha Bank (υποβάθμιση τιμής-στόχου από Marfin-Εγνατία, χθες) και βεβαίως η διάθεση των χθεσινών αγοραστών στην Εθνική, σε τιμές υψηλότερες των 37 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v