Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό... μονοπώλιο

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων σε δείκτη και ψυχολογία με τις Εθνική, Alpha και Eurobank να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος στις ημερήσιες συναλλαγές. H ενδοσυνεδριακή διόρθωση αποδυνάμωσε σχετικά το οπλοστάσιο των εν δυνάμει πωλητών και έτσι σημαντικό λόγο αποκτά το βραδινό κλείσιμο στη Wall Street.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων με περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου να αντιστοιχεί σε τρεις μετοχές και συγκεκριμένα σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Για πολλούς η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πολλά πρόσωπα, καθώς ξεκίνησε ανοδικά, μετά τις 14:00’ εμφανίστηκαν σημαντικές πιέσεις που ξεκίνησαν από δεικτοβαρείς τίτλους (και κυρίως από αυτόν την Alpha Bank) που σταδιακά επεκτάθηκαν σε όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλό για να υπάρξει σημαντική ανοδική αντίδραση μετά τις 14:52’ που είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας.

Βέβαια αυτή τη δεύτερη κίνηση δεν φάνηκε να την συμμερίζονται μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών, η οποία ξεπέρασε το ένα προς δύο.

Αιτία της ανοδικής αντίδρασης που σημειώθηκε κατά το τελευταίο ενενηντάλεπτο ήταν η προσμονή και μετέπειτα η ανακοίνωση των πληθωριστικών στοιχείων στις ΗΠΑ, τα οποία ενδυναμώνουν το σενάριο που θέλει κάπου εδώ να ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Μετά από όλα αυτά, ασφαλώς το βραδινό κλείσιμο της Wall Street αποκτά σημαντική σημασία και δεν αποκλείεται σε περίπτωση θετικού κλεισίματος, αύριο και μετά τις 14:00’, όταν και θα έχουν λήξει τα ΣΜΕ Νοεμβρίου, πολλοί από τους σημερινούς πωλητές (αρκετές από τις σημερινές πωλήσεις δόθηκαν χωρίς όριο τιμών) να αναγκαστούν να επανατοποθετηθούν σε τίτλους που σήμερα ρευστοποιούσαν.

Σχετικά ανοδικά συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την κίνηση την υποκείμενη, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Τεχνικά δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, με ζητούμενο για τον FTSE να παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 2.425 μονάδων, κάτι που θεωρητικά ανοίγει το δρόμο για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, για μία ακόμα συνεδρίαση περίπου εντυπωσιακή η κίνηση του τίτλου της Eurobank (+2,62%), αξιοσημείωτα κέρδη για Cosmote, Motor Oil, Folli-Follie, θετικό πρόσημο για Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα, με αξιοσημείωτες απώλειες Alpha Bank (διέκοψε το ανοδικό σερί οκτώ συνεδριάσεων), Αγροτική, Εμπορική, Coca Cola και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Κύπρου, Βιοχάλκο, Γερμανό, Intracom.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε με σημαντικές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, προσέκρουσε τρεις φορές λίγο χαμηλότερα των 4.340 μονάδων, υποχώρησε μέχρι τις 4.304,58 μονάδες και έκλεισε στις 4.331,09 μονάδες με κέρδη 0,11%, ενώ ο τζίρος, σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπέρασε τα 342 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 31,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς υποδεέστερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών και βέβαια η σχετική επιφύλαξη που επικράτησε στις χαμηλότερες κεφαλοποιήσεις επέτρεψε μόνο σε πέντε τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 7 ποσοστιαίων μονάδων.

Όσον αφορά τους επιμέρους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Επίλεκτος, Τεξαπρέτ, Φίντεξπορτ, Multirama, Cyclon, NEXANS, Τζιρακιάν, Γενική Εμπορίου, Χατζηιωάννου, Κτήμα Λαζαρίδη και Μινωικές Γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v