Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 9μηνα ”λύνουν τα χέρια”

Τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνονται αναμφίβολα διευκολύνουν την αγορά, συντηρώντας το θετικό κλίμα που ούτως ή άλλως υπάρχει και πριμοδοτείται από τα χθεσινά υψηλά της Ν. Υόρκης και τις επίμονες τοποθετήσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων σε Alpha Bank και Πειραιώς. Προς τα 20 δισ. ευρώ ”δείχνει” η αποτίμηση της Εθνικής, ενώ ευκαιρίες παρατηρούνται σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένες αγορές κινούνται στον ρυθμό του νέου ιστορικού υψηλού του Dow Jones και των υψηλών εξαετίας των S&P.

Στη Σοφοκλέους, αν και το κλίμα είναι εμφανώς στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, η επιφυλακτικότητα και η διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών είναι έκδηλη.

Κατά την εκτίμησή μας, η στάση που τηρείται από αρκετά επενδυτικά σχήματα και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Αφορά, όμως, στη βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, γιατί η μεσο-μακροπρόθεσμη όχι μόνο τους κρατά εντός παιδιάς, αλλά και ενισχύουν σταθερά τη θέση τους σε μετοχές υποτιμημένων εταιριών.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα 9μήνου, είτε αφορούν στην Coca Cola 3E, στην ΕΧΑΕ ή στην Kleemann, δικαιώνουν τους υπομονετικούς και τους επενδύοντες σε βάθος εύλογου χρόνου.

Στο... διά ταύτα.

Αποτελεί εμμονή της στήλης η στόχευση της Εθνικής προς την κεφαλαιοποίηση των 20 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Εάν αυτό έρθει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα.

Κεφαλαιοποίηση 20 δισ. ευρώ για την Εθνική αντιστοιχεί σε τιμή 42,5 ευρώ / μετοχή.

Στην Πειραιώς φαίνεται πως η διοίκηση προσβλέπει υψηλότερα, κινείται σαν να προετοιμάζει επιχειρηματική συνεργασία και, εν πάση περιπτώσει, το να αγοράζει μετοχές της στα υψηλά των 23,5 ευρώ κάτι πρέπει να λέει.

Ο όμιλος της Marfin (39,08 ευρώ) επιχειρεί, με μια φιλόδοξη όσο και αποδοτική μέχρι στιγμής διαφημιστική παρουσία, να κάνει γνωστό στους καταναλωτές το νέο μέγεθος των 3 τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στην Alpha Bank, ορισμένοι μας λένε πια επίμονους και... φαντασιόπληκτους, αλλά το θετικό σερί 8 στα 8 με συναλλαγές που ξεπερνούν πλέον τα 30 εκατ. ευρώ προφανώς και δεν αφορά στο... λιανοπούλι.

Στα επιμέρους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κατά την εκτίμησή μας, αφενός μετοχές εταιριών που διαθέτουν θεμελιώδη, είναι υποτιμημένες και τελευταία ανεβάζουν συναλλαγές, αφετέρου μετοχές εταιριών που εμπλέκονται σε φημολογίες και σενάρια.

Είτε αυτά επιβεβαιώνονται είτε διαψεύδονται με… κρύα καρδιά από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους.

Για την περίπτωση της Αθηνάς, όπου η διοίκησή της αναφέρει πως ”δεν υπάρχει καμία επίσημη διαπραγμάτευση”, θα πρέπει να προσεχθεί πως η εταιρία διαθέτει μόνο στα Eμιράτα ανεκτέλεστο 100 εκατ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως η πλευρά του βασικού μετόχου (πλευρά του επιχειρηματία Πιστιόλη) ενισχύει τη συμμετοχή της.

Το στόρι της Rilken αν και… καλό, για τους βραχυπρόθεσμους, μας φαίνεται αρκετά ριψοκίνδυνο.

Στην ΕΛΓΕΚΑ, αλλάζουν συνεχώς χέρι σημαντικά ”πακέτα” στα υψηλά του 1,5 ευρώ, με τη μετοχή να αποδεικνύεται ανθεκτική τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στη μετοχή της Ναυπάκτου, εταιρίας υγιέστατης από κάθε άποψη, τοποθετούνται όσοι συγκρίνουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή με την πραγματική της εισηγμένης.

Στον Κλουκίνα-Λάππα, ”παίζεται” το ενδεχόμενο της διάσπασης των 4,4 ευρώ, που ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή προς υψηλότερα επίπεδα.

Στην Audio Visual οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα υψηλά των 5,90 ευρώ, ενώ στα υψηλά των 3,28 ευρώ πραγματοποιούνταν αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Veterin.

Στο δίδυμο Χατζηιωάννου-Sprider, ορισμένοι αναλυτές συγκρίνουν την αποτίμηση της μητρικής (63,7 εκατ. ευρώ) με αυτήν της θυγατρικής (119 εκατ. ευρώ).

Το ενθαρρυντικό είναι πως αρκετές μετοχές από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν υποτιμημένες με βάση τα θεμελιώδη τους.

Ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί η περίπτωση της Μινέρβα, η αποτίμηση της οποίας δεν ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή της θέση υπολογίζεται στα 19 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ενδιαφέρον επίσης φαίνεται να παρουσιάζει η αυξημένη, με βάση τα δεδομένα της μετοχής, συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής του Κραμολέγκου.

Συγκεκριμένα, χθες έγιναν συναλλαγές 19.521 μετοχών μεταξύ 1,64 και 1,74 ευρώ με την τιμή να κλείνει στο 1,73 ευρώ (+4,8%).

Με βάση τον τζίρο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, οι χθεσινές, αξίας 33,5 χιλ. ευρώ, είναι οι υψηλότερες από κάθε άλλη μέρα.

Η διοίκηση έχει διαψεύσει ξεκάθαρα τουλάχιστον δύο φορές το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με τον Κατσέλη, ωστόσο, από τις συναλλαγές στο ταμπλό φαίνεται πως κάποιοι ενδέχεται να έχουν διαφορετική εκτίμηση ή πληροφόρηση.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται αναλυτικά (όπως και σε κάθε σχόλιό μας άλλωστε) είναι ενδεικτικές και μόνο, ενός ευρύτερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες εταιρίες δείχνουν ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών και ενεργών ”παικτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v