Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2007, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η αύξηση 4,3% που εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ, οι αναταράξεις σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, το business plan της Εθνικής Τράπεζας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2007, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η αύξηση 4,3% που εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ, οι αναταράξεις σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, το business plan της Εθνικής Τράπεζας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Προϋπολογισμός: Παροχές ύψους 1,2 δισ. ευρώ αλλά και φορολογικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2007 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Προβλέπεται βελτίωση του συνόλου των οικονομικών μεγεθών και διατήρηση των ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών στο 3,8%. Το έλλειμμα μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2007, από 2,6% φέτος, ενώ υποχωρεί και το δημόσιο χρέος στο 100,4% του ΑΕΠ. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η νέα αύξηση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΕΠ: Με άξονες την κατανάλωση και τις επενδύσεις επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο φέτος, με αύξηση του ΑΕΠ στο 4,3%, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Στο 9μηνο ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανέρχεται στο 4,2%.

Τράπεζες: Παρέμβαση στο φλέγον ζήτημα της απόκλισης των εγχώριων επιτοκίων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πραγματοποίησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ν. Γκαργκάνας. Σε σχετική έκθεση της ΤτΕ για τις διαφορές επιτοκίων εντοπίζονται ως ”πηγές του κακού”: η ανομοιογένεια των καταθετικών και δανειακών προϊόντων, το κανονιστικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την ταχεία ενεργοποίηση των ασφαλειών (πλειστηριασμοί), οι υψηλές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξόφληση των δανείων, ο χαμηλός βαθμός ωρίμανσης της εγχώριας αγοράς, το υψηλότερο κόστος δανεισμού των εγχώριων τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και το υψηλότερο κόστος λειτουργίας τους.

Coca Cola 3E: Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων της για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η Coca Cola 3E, μετά την ικανοποιητική πορεία των οικονομικών μεγεθών της στο εννεάμηνο. Η εταιρία προβλέπει αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 11%, λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων αυξημένα κατά 12%-13% και κέρδη ανά μετοχή 1,54-1,56 ευρώ. Προβλέπει ότι το σύνολο των επενδύσεών της θα διαμορφωθεί στα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 50 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο, η Coca Cola 3E ανακοίνωσε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 4,29 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα κέρδη αυξημένα κατά 18% στα 363 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Απρόσκοπτα συνεχίζεται η εξέλιξη του διαγωνισμού για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού του ΟΠΑΠ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Intralot, εναντίον της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Folli Follie: Η Folli Follie απέκτησε άδεια λιανικών πωλήσεων στην κινεζική αγορά. Η Folli Follie China αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο του 2006 και 40 εκατ. ευρώ το 2007. H Folli Follie, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας, μπορεί να επεκτείνεται απευθείας με καταστήματα στην Κίνα και όχι μέσω αντιπροσώπου όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Εθνική Τράπεζα: Πωλήσεις κτιρίων, δημιουργία εταιρίας επενδύσεων ακινήτων, καθώς και μεταφορά υπηρεσιών σε νέα κτίρια εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Εξάλλου, όπως γράφει η ”Ημερησία”, το νέο business plan της τράπεζας αναμένεται να ανακοινωθεί προς το τέλος του έτους, αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με τη Finansbank και την CEC. Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 1,20-1,30 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο της χρήσης 2006.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Νεκρώνουν σταδιακά τα εμπορευματικά κέντρα των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που ζητούν την άμεση απόσυρση της πρότασης παραχώρησης της διαχείρισης των δύο παραπάνω κέντρων διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ”Ημερησία”, χθες υπέβαλε παραίτηση ο νομικός κ. Χρήστος Γκόνης, ο οποίος μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

Κλάδος Υγείας: Μάχη για τον έλεγχο του Λητώ δίνουν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο όμιλος του Υγεία και το Euromedica, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”. Σημειώνεται ότι το Μητέρα κατέχει το 34% των μετοχών του Λητώ, ενώ το 52% των μετοχών του ανήκει σε Holding γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υγεία έχει κάνει πρόταση για την αγορά επιπλέον ποσοστού 25% του Λητώ, έναντι 15 ευρώ ανά μετοχή, όχι όμως σε μετρητά, αλλά έναντι χρεογράφων του Υγεία. Το Euromedica δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 13,5 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, με στόχο να αποκτήσει την πλειοψηφία της Holding.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v