Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips και ”80άρης” τραβούν τα βλέμματα

Η καταγραφή υψηλών πενταετίας για τον SC 80 σε συνδυασμό με την ταχύτατη προεξόφληση επιχειρηματικών κινήσεων που υλοποιούνται και φημών που επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται ”σφραγίζουν ”το κλίμα των ημερών. Από την άλλη, το ανοδικό ”σερί” της Alpha Bank, η σχεδόν παράλληλη κίνηση Πειραιώς– Κύπρου και οι αγοραστές του ΟΤΕ ενδέχεται να συντηρήσουν τους βασικούς δείκτες κοντά στα μέσα επίπεδα τιμών εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπια ανοδική τάση διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια, ωστόσο στη Σοφοκλέους η καταγραφή υψηλών πενταετίας για τον SC 80 ενδέχεται να αποτελεί αφορμή για μία βραχυπρόθεσμη πίεση σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας. Ο SC 80 διαμορφώνεται πλέον στις 864,3 μονάδες, καθώς υπεραποδίδουν συγκεκριμένες μετοχές–σηματωροί της κατηγορίας.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κατά την εκτίμησή μας, δύο τινά. Η καλή διάθεση που υπάρχει πλέον εμφανώς εκατέρωθεν, των Πειραιώς και Κύπρου για να συζητήσουν καταρχήν το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας, σε επιμέρους θέματα.

Κυρίως όμως οι σχεδόν επιθετικοί αγοραστές στη μετοχή της Alpha Bank, που για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις ”σκουπίζουν” την όποια προσφορά εκδηλώνεται. Συναλλαγές που μόνο αμελητέες και μάλιστα σε ανοδική φορά δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Είναι ενδεικτικό πως από τη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου και από την τιμή των 23,22 ευρώ, η μετοχή αντιδρά σταθερά ανοδικά με συνολικές συναλλαγές αξίας περίπου 171 εκατ. ευρώ.

Παρατηρείται μάλιστα πως ο τζίρος, μετά την υπέρβαση των 24 ευρώ (9/11), ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 30 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Είναι προφανές πως οι αγορές σε αυτά τα επίπεδα τιμών και με αυτή την επιμονή δεν γίνονται από τους… μικροεπενδυτές.

Στη μετοχή του ΟΤΕ οι αγοραστές παραμένουν πέριξ των 21 ευρώ, καθώς κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους.

Για τη μετοχή της Εθνικής θεωρούμε πως ακόμη υπάρχει χρόνος, καθότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του επιχειρηματικού της προγράμματος αργούν. Ωστόσο, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης 20 δισ. ευρώ η ανά μετοχή τιμή της αντιστοιχεί στα 42,5 ευρώ.

Για τις μετοχές των ΟΛΘ και ΟΛΠ, μετά μάλιστα την καταγραφή ιστορικά υψηλής τιμής για την πρώτη, ενισχύεται η εκτίμηση όσων επιμένουν ότι τοποθετούνται ελληνικά και ξένα χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως επιχειρείται σε συντομότατο χρονικό διάστημα προεξόφληση μίας διαδικασίας ανοιχτού διαγωνισμού, που υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα δείγματα γραφής που δίνονται από την πλευρά των εργαζόμενων θα πρέπει να μας καταστήσουν σε κάποιο βαθμό επιφυλακτικούς ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η βελτίωση των μεγεθών εννεαμήνου αφορά και σε αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Kleemann.

Από το μέτωπο της ακτοπλοΐας αναζητείται ο τελικός αγοραστής του πακέτου που έχει για λογαριασμό της η EFG, που παρεμπιπτόντως μειώθηκε κατά τι τις τελευταίες ημέρες.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως τις επόμενες ημέρες εκποιείται ένα άλλο πακέτο μετοχών των Μινωικών Γραμμών (από την Εθνική Τράπεζα), ενώ ανάλογες τοποθετήσεις για λογαριασμό τελικού πελάτη είχαν πραγματοποιηθεί και πριν από την προηγούμενη μεγάλη εκποίηση μετοχών των Μινωικών.

Και ερχόμαστε τώρα σε θέματα φημών και διαψεύσεων, καθώς η Αθηνά διαψεύδει πως ”η εταιρία Dubai Ports ενδιαφέρεται να αγοράσει μετοχές της εταιρίας”.

Από την πλευρά της Rilken αναφέρεται πως δεν υπάρχει θέμα εξαγοράς από εταιρία που δραστηριοποιείται τελευταία και στον χώρο των φαρμάκων.

Θα φανεί σήμερα ή αύριο σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη θέση των δύο εταιριών αφορά (και σε ποιο βαθμό) το ενδεχόμενο συνεργασίας απλών συζητήσεων ή ακόμη και ανυπόστατων φημών.

Από την άλλη, οι αυξημένες συναλλαγές στην Elmec Sport (2,36 ευρώ), οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, τα υψηλά των Audio Visual, Profile και αρκετών ακόμη μετοχών από αυτή την κατηγορία αποτελούν αναμφίβολα θετικό στοιχείο για την αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v