Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει συνέχεια η μόχλευση στα mid caps...

Η αθρόα εισροή ρευστότητας σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο δημιουργεί προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. Το ενδιαφέρον όμως, είναι πως ένα ευρύ μέρος της αγοράς, κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, περνά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος με συναλλαγές που μέχρι πρότινος θα ξάφνιαζαν. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Κατά περίπου 2% πιο κοντά στην κορυφή έτους των 4.366 μονάδων διαμορφώθηκε χθες, στο κλείσιμο, η αγορά. Το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση τα είχε όλα, είναι λογικό να δημιουργεί προσδοκίες σε ένα ευρύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Η αλήθεια είναι πως ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό υπερθερμάνθηκε εχθές, με αρκετές μετοχές να φτάνουν στα όριά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διόρθωση μετοχών επιμέρους εταιριών στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ωστόσο θα πρέπει να σταθούμε στην μεσοπρόθεσμη τάση.

Και αυτή δημιουργείται από την αθρόα εισροή ρευστότητας σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο.

Είναι ενδεικτικό πως όσον αφορά στον τζίρο, χθες πρωταγωνίστησαν οι Εθνική (53,4 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (23,3 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (23,1 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (20,9 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (20,7 εκατ. ευρώ). Στην σχετική κατάταξη, σειρά έχουν Cosmote, Eurobank, Κύπρου, Ελληνική Τεχνοδομική και Intralot.

Διαλεγμένες δηλαδή επιλογές ξένων μία προς μία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Η συνέχεια όμως είναι ανάλογη, καθώς ακολουθούν ΔΕΗ, Τιτάνας, 3Ε, ΕΛΠΕ, Αλουμίνιο της Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα, Marfin, Motor Oil, Intracom.

Έχουμε δηλαδή, μία αξία συναλλαγών περίπου 140 εκατ. ευρώ στις πρώτες πέντε δεικτοβαρείς μετοχές, όλες του 20άρη και μάλιστα με τους αγοραστές να τοποθετούνται σε ακριβές τιμές.

Το ενδιαφέρον όμως, είναι πως ένα ευρύ μέρος της αγοράς, κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, περνά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος με συναλλαγές που μέχρι πρότινος θα ξάφνιαζαν.

Στις μετοχές της ΕΛΒΕ, SATO, ΒΙΟΤΕΡ, Euromedica, Αθηνά, Σπύρου, Σάνυο, Audio Visual, Interfish, Λάμδα, Profile, Lamda Detergent, ΑΕΓΕΚ, Unibrain, Έδραση, ΕΥΠΙΚ, Elmec και αρκετών ακόμη η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τις 100 χιλ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,3 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της SATO και τα 3,4 εκατ. ευρώ της ΒΙΟΤΕΡ.

Εάν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν ανατραπεί θεαματικά το σκηνικό στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι που θα υποχρέωνε τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα σε εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων, το πιθανότερο είναι πως με ηπιότερο ρυθμό η ”μόχλευση” και η υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών μπορεί να έχει συνέχεια.

Ο χθεσινός καθαρός τζίρος των περίπου 320 εκατ. ευρώ αποτελεί μία ενθαρρυντική για τη συνέχεια ένδειξη.

Μ.Γελ.

---------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”μετά και την άνοδο αυτής της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σε υπερτιμημένα τεχνικά επίπεδα με ήπιας μορφής καθοδικές αποκλίσεις, φαινόμενο σύνηθες σε περιόδους που καταλήγουν σε νέα κορυφές. Οι 4.334 μονάδες αποτελούν μια προφανή κατάληξη της πεντάμηνης ανοδικής προσπάθειας του Γ. Δείκτη ενώ ο FTSE-20 καταγράφει ήδη νέο ετήσιο υψηλό σε κλείσιμο.

Εκτιμούμε ότι και η επόμενη εβδομάδα θα τερματίσει σε υψηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα, βοηθούμενη από τα συνεπή αποτελέσματα και από την υστέρηση της Εθνικής τράπεζας, η οποία αυτή την εβδομάδα έμεινε πίσω σε ότι αφορά τις σχετικές αποδόσεις των υπολοίπων τραπεζών. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.260,72 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,22%, ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 1,26% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 2,85%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (4,24%), των Κατασκευών (4,05%), των Τραπεζών (2,66%), ο κλάδος των Πρώτων Υλών (1,42%), ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (1,71%) και ο κλάδος των Ασφαλειών (1,08%). Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,35%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Σφακιανάκης (35,69%), Τρία Άλφα (ΠΟ 31,23%), Προοδευτική (30,77%), Βιοτέρ (21,62%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 19,86%), Τρία Άλφα (ΚΟ 19,73%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 17,90%), Βαρβέρης (17,41%), Ατλάντικ (16,99%), Άλφα Γκρίσιν (16,47%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (-13,31%), Βαρβαρέσος (-9,26%), Rainbow (-8,13%), Εργάς (-7,69%), Δάιος Πλαστικά (-7,41%), Σπύρου (-7,26%), Τεχνικές Εκδόσεις (-6,96%), Ζήνων (-6,43%), Χατζηκρανιώτη (-4,90%) και Κεραμεία Αλλατίνη (-4,85%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v