Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σόλο-άνοδος” για Σοφοκλέους

Πιο ”ζωηρά” και με μεγαλύτερη απόδοση έναντι των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών κινείται μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους. Υψηλές ”στροφές” σε Eurobank, Πειραιώς, κερδίζουν έδαφος Alpha Bank, Κύπρου και Marfin, ενώ αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Στο δύο προς ένα η αναλογία ανοδικών / καθοδικών, με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 4.215-4.220 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής είναι η στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές στα τρία κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η τάση δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την αρχή της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, με το κλίμα να συντηρείται θετικό για ένα ευρύτερο μέρος των εισηγμένων στη Σοφοκλέους.

Eurobank και Πειραιώς εξακολουθούν να κρατούν τα... ηνία της αντίδρασης του FTSE 20 με αξιοπρόσεκτες συναλλαγές 23 εκατ. ευρώ η πρώτη και περίπου 17 εκατ. ευρώ η δεύτερη.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί πως έχουν αυξηθεί σημαντικά, στα 18 εκατ. ευρώ πλέον (στις 14:05) στη μετοχή της Alpha Bank. Για τη μετοχή της Alpha Bank και τα όσα ενδεχομένως να συμβαίνουν στον όμιλο, η θέση της στήλης έχει αναφερθεί έγκαιρα και ξεκάθαρα.

Θα επιμείνουμε ωστόσο και στη μετοχή της Εθνικής, όπου εντολές αγοράς συνεχίζουν να δίνονται υψηλότερα των 36 ευρώ, ενώ κατά την εκτίμησή μας εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα από τη γείτονα (Finansbank) η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ”βλέπει” τα 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αρχική σχέση ανοδικών / καθοδικών (τρία προς ένα) μπορεί να έχει αμβλυνθεί, καθώς διαμορφώνεται στο δύο προς ένα, θα πρέπει όμως να προσέξουμε πως σε αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έχει ενισχυθεί θεαματικά ο τζίρος.

Κι αυτό με βάση τη μέχρι τώρα συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, στη μετοχή της Alco, σε εμφανή υστέρηση έναντι άλλων του κλάδου της, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις 560 χιλ. ευρώ, στη Σίδμα λόγω ”γυρίσματος” των αποτελεσμάτων της ο τζίρος προσεγγίζει τις 300 χιλ. ευρώ, ενώ για τελείως διαφορετικούς λόγους στηρίζεται με 2,3 εκατ. ευρώ η αντίδραση της Ολυμπιακής Τεχνικής.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, αξίας 630 χιλ. ευρώ, πραγματοποιούνταν στα υψηλά του 1,45 ευρώ στη μετοχή του Χατζηιωάννου. Η μετοχή του Χατζηιωάννου έχει πλέον και τεχνικό προβάδισμα για περαιτέρω ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης προς το 1,60 ευρώ.

Προς το 1,50 ευρώ επιχειρείται η επαναφορά της Imperio με συναλλαγές 60 χιλ. ευρώ, δευτερευόντως στην ASCO (στο 1,12 ευρώ), στην Έλτον (στο 1,46 ευρώ) και με αξία συναλλαγών 260 χιλ. ευρώ στο 1,20 ευρώ της Σάνυο.

Ισχυροποιείται η δυναμική επαναφοράς του Λιβάνη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 60 χιλ. τεμαχίων (αξίας 130 χιλ. ευρώ) στα 2,13 ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές χρήζουν προσοχής τόσο η Betanet, μετά την υπέρβαση των 3 ευρώ, η Altec καθώς διαμορφώνεται και πάλι προς το 1,90 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Ασπίς στα 4,24 ευρώ και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Από την υψηλότερη – μεσαία κεφαλαιοποίηση θα θέλαμε να σταθούμε στην περίπτωση δύο μετοχών και συγκεκριμένα της Marfin Com και των Μινωικών Γραμμών.

Στην περίπτωση της πρώτης οι συναλλαγές αξίας περίπου 9,5 εκατ. ευρώ (στις 14:15) παραπέμπουν σε επαναφορά της τιμής υψηλότερα των 40 ευρώ. Στη μετοχή της Marfin είχαν πραγματοποιηθεί εκείνη την ώρα συναλλαγές περίπου 250 χιλ. τεμαχίων.

Στην περίπτωση των Μινωικών Γραμμών χρήζει αναφοράς ότι σύμφωνα με τραπεζική πηγή, το καθαρό κέρδος εννεαμήνου της Hellenic SeaWays θα διαμορφωθεί στα 18-20 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι Μινωικές Γραμμές κατέχουν το 33,34% της HSW δεν αποκλείεται στη συνέχεια μέρος της... επιχειρηματικής υπεραξίας να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τρεις ισχυροί μειοψηφούντες μέτοχοι των Μινωικών Γραμμών, δηλαδή οι Παναγόπουλος, Λασκαρίδης και Τζιβέλης, εξακολουθούν να ελέγχουν σταθερά μερίδιο μεγαλύτερο του 20% των Μινωικών Γραμμών.

Για τη συνέχεια θα επιμείνουμε σε Eurobank, Πειραιώς, την Κύπρου που ενισχύεται προς τα 9,7 ευρώ, τη Marfin που ξεχωρίζει λόγω συναλλαγών και την Alpha Bank λόγω ευνόητων συνεργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v