Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”έξυπνο χρήμα” βρίσκει νέες ευκαιρίες

Παρά το στενό εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις αμέσως προηγούμενες που έδειξαν ότι το έξυπνο χρήμα αρέσκεται να αναζητεί και να βρίσκει ”επενδυτικές ευκαιρίες” στο ταμπλό. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη για Intracom και αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank και Eurobank. Ποιοι πρωταγωνίστησαν από τα μεσαία - μικρά.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης (υψηλό ημέρας 2.431,86 χαμηλό 4.208) όμως συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Εξάλλου, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι εμφανές ότι το ”έξυπνο χρήμα” αναζητεί και σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκει τίτλους που έχουν υποαποδώσει και βάσει θεμελιωδών ή φημών για επικείμενες επιχειρηματικές εξελίξεις αξίζει ”καλύτερης μεταχείρισης”.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι μόλις λίγο πριν το τέλος οι τίτλοι με θετικό πρόσημο πέρασαν μπροστά ένας αξιοσημείωτος αριθμός μετοχών (και συγκεκριμένα 14) κατέγραψαν κέρδη που ξεπερνούσαν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Παραταύτα, οι κωδικοί λιανικής που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση συνεχίζουν να είναι σχετικά περιορισμένοι, όμως αυτό είναι θετικό καθώς στις ανοδικές συνεδριάσεις δεν επιτρέπεται η ”αγελαία συμπεριφορά” που παρουσιαζόταν στο παρελθόν και στις πτωτικές αποτρέπονται οι κινήσεις μικροπανικού.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι με τις επόμενες αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη στις 4.270 και 4.337 μονάδες, ενώ ανοδική διάσπαση του τελευταίου ορίου μπορεί να δώσει μεσοπρόθεσμη κίνηση προς τις 4.420 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 4.208, 4.188 και στην ισχυρή ζώνη 4.165-4.158 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης κατά την περισσότερη ώρα της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε 2 φορές στην περιοχή των 4.208 μονάδων, βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες στις 4.211,04 και έκλεισε στις 4.221,62 με κέρδη 0,27%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 304 εκατ. από τα οποία τα 27,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της INTRACOM, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Eurobank και θετική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, Γερμανό, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάνα, Folli Follie.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ο τίτλος της ΔΕΗ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με την παρέμβαση των δημοπρασιών δεν έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας, αξιοσημείωτες απώλειες και για την τράπεζα Κύπρου (μετά τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών), ενώ αρνητική μεταβολή σημείωσαν οι Πειραιώς, Coca Cola, Ελλ. Πετρέλαια, ΚΑΕ, Cosmote, ΟΠΑΠ.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη, έστω κι αν τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης προς το τέλος υποχώρησαν σχετικά με τα υψηλά ημέρας.

Λίγο πριν το τέλος, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο (130) πέρασαν μπροστά από αυτούς με πτωτικό (23) παραταύτα σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών σημειώθηκε σημαντική κινητικότητα και ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη.

Όσον αφορά στους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές ο Σφακιανάκης συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία, με διαθέσεις αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά η Maxim, κινητικότητα στη Δομική Κρήτης εν μέσω φημών που φέρουν την εταιρία να αναζητεί εταίρο από το εξωτερικό για τον χώρο της ενέργειας (υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας), συνέχισε ανοδικά ο Μοχλός (όμως η προσφορά σήμερα ήταν σαφώς μεγαλύτερη), κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη στο Δούρο, η λογιστική εξυγίανση που αποφασίζει η σημερινή γενική συνέλευση αναμένεται να γίνει θετικά αποδεκτή για τον Περσέα.

Κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η ForthNet όπως και ο Ικτίνος, ενώ διαθέσεις συναλλακτικής αφύπνισης έδειξε ο Καλπίνης που δεν έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει τη ανοδική κίνηση της μικρής κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v