Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίδυμα ανόδου: ΟΤΕ-Cosmote, Πειραιώς - Κύπρου

Πάνω από τις 4.200 μονάδες και σε υψηλό 6 μηνών έκλεισε η Σοφοκλέους εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και διευρυμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Εντονα ανοδική συνεδρίαση στο ΧΠΑ με τις τελευταίες πράξεις στα ΣΜΕ FT20 σε τιμές σαφώς υψηλότερες από το κλείσιμο του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη. Νέο ιστορικό υψηλό για Τρ. Κύπρου και Cosmote, νέα υψηλά για Πειραιώς (88 μηνών) και ΟΤΕ (72 μηνών).

του Α. Αναγνωστόπουλου

Στις 12 Μαίου του 2006 επέστρεψε η Σοφοκλέους, καθώς τότε ο δείκτες ”είδε” για τελευταία φορά κλείσιμο υψηλότερα των 4.200 μονάδων, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση και το διεθνές κλίμα να δημιουργούν θετικές διαθέσεις και βέβαια μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να το εκμεταλλεύονται επαρκώς, με αρκετούς τίτλους να δείχνουν διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Τεχνικά η εικόνα συνηγορεί για... 4.210 λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας, ιδιαίτερα αν ο FTSE επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.367 μονάδων, κάτι που δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για μεσοπρόθεσμη κίνηση προς τις 2.904 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα και βέβαια η σχετική έως ολοκληρωτική απουσία των κωδικών λιανικής απαγορεύει τις αγελαίες συμπεριφορές του παρελθόντος, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα θετικό για την αγορά στην παρούσα φάση.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών, όμως μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street, οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο υψηλό ημέρας για τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα με αξιοσημείωτο premium σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Από τις μετοχές του FTSE νέο ιστορικό υψηλό για την Τράπεζα Κύπρου (+4,46%), νέο υψηλό 88 μηνών για την Πειραιώς (+3,14%), αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΚΑΕ, Cosmote (νέο ιστορικό υψηλό), Motor Oil, Τιτάνα, θετική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ (υψηλό 72 μηνών), Folli-Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank και ΔΕΗ.

Αντίθετα, αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Εθνική (οι δημοπρασίες την έστειλαν να κλείσει στο χαμηλό ημέρας), Γερμανό, Intracom και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.210,14 μονάδες, με κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 306 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη η τελική εικόνα (αλλά στην παρούσα φάση η ρευστότητα ίσως δεν περισσεύει για περισσότερους τίτλους) με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών, όμως σαφώς καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέτρεψε σε 14 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 7% έως 18,75%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εντυπωσιακός ο Μοχλός (το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εντολών αγοράς δείχνει ότι μπορεί να έχει και συνέχεια), σημαντικά κέρδη για Σέλμαν, Vivere, Centric, Μεσοχωρίτη, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Κέκροπα, Ελγέκα, επέστρεψε σε ανοδικό κανάλι η Revoil.

Επίσης, σημαντική κινητικότητα στους τίτλους ΟΛΠ και ΟΛΘ, ανέβασε συναλλαγές και κέρδη η Creta Farm, ψηλότερα με αυξημένες συναλλαγές η Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ άψογη τεχνική συμπεριφορά παρουσιάζουν Σφακιανάκης και Kleemann.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v