Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βάζουν πλάτη” οι μεγάλοι

Μικρά αλλά σταθερά βηματάκια προς τις 4.160 μονάδες πραγματοποιούνται, με αιχμή τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Alpha Bank. Θετικό το κλίμα για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, με αυξημένη συναλλακτικότητα σε τεμάχια για μετοχές εταιριών μικρής και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανέβηκε κατά τι ο πήχης, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται πλέον πέριξ των 4.160 μονάδων.

Είναι εμφανής από την αρχή της συνεδρίασης η προσπάθεια ορισμένων ισχυρών ”παικτών” να διαμορφώσουν τιμές για την Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, τέτοιες που θα συντηρούν τον FTSE 20 στις παραπάνω από τις 2.270 μονάδες.

Μάλιστα στη μετοχή της Alpha Bank μόνο την περίοδο 27/10-2/11 έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας περίπου 84 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στη μετοχή της Alpha Bank (ειδικότερα στη συνεδρίαση της 31ης/10), φαίνεται πως αυτοί που προσφέρουν-πωλούν ούτε μικροί επενδυτές είναι, ούτε μεσαίου μεγέθους Έλληνες διαχειριστές.

Η ενδελεχής παρακολούθηση πωλήσεων-αγορών που δίνονται στην τραπεζική μετοχή παραπέμπει καταρχήν σε εναλλαγή θέσης μεγάλων ”παικτών”.

Σταδιακά μετά τις 14:05, ο SC 80 άρχισε να υπεραποδίδει και πάλι (0,7%) έναντι του FTSE 20 (0,6%) και του Mid 40 (0,35%). Περίπου την ίδια ώρα οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 130 εκατ. ευρώ, αλλά με μεγαλύτερη συναλλακτικότητα απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό εξηγείται από την υψηλότερη συναλλακτικότητα σε τεμάχια μετοχών εταιριών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμη και της καλούμενης περιφέρειας (Μοχλός, ΚΡΕ-ΚΑ, Μπουτάρης, Χαλυβδόφυλλα).

Είναι εμφανής τις τελευταίες ημέρες η διαφορά μεταξύ μικρότερης και μεσαίας-μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, στοιχείο που επιβεβαιώνει την επαναδραστηριοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων και χρηματιστηριακών παραγόντων.

Με βάση τις συναλλαγές, ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι μετοχές των Yalco στα νέα υψηλά έτους του 1,30 ευρώ (εν αναμονή εννεαμήνου και με αυξημένη εμπορευσιμότητα χθες), Selman (σταθερή η βελτίωση της χρηματιστηριακής της συμπεριφοράς αυτή την εβδομάδα), Cyclon, ενώ συνεχίζουν πλέον προς το 1,44 ευρώ η Έλτον, Εβίκ στα 6,58 ευρώ, Lamda Detergent, Καρδασιλάρης (αντιδρά μετά την καταγραφή χαμηλών τιμών), ενώ θα πρέπει να προσεχθεί η αντίδραση των Mevaco (ευνοείται από την αύξηση της παραγωγής της Frigoglass), Καλπίνης (σε τιμές πλέον υψηλότερα των 3,4 ευρώ), ΑΝΕΚ στο 1,65 ευρώ, Μινωικών στα 4,14 ευρώ, ενώ ο Σφακιανάκης διαμορφώνεται στα 7,30 ευρώ.

Υψηλότερα των 3 ευρώ διαμορφώνεται και πάλι η μετοχή της Byte, που κερδίζει σταθερά έδαφος μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Google.

Στη μετοχή του ΟΛΘ συνεχίζονται οι μεθοδικές αγορές σε τιμές που φθάνουν πλέον στα 15,70 ευρώ, σε μια περίοδο που επιχειρηματικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης αναφέρονται σε ουσιαστικό ενδιαφέρον του ομίλου Dubai Ports.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v