Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορταστικές προετοιμασίες

Ανοδική συνεδρίαση διευρυμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος που διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, ενώ πάλι υπεραπόδωσαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα αυτό το τελευταίο αναμένεται να συνεχιστεί, εάν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν μεταξύ άλλων Marfin Group, Εγνατία Τράπεζα και Lavipharm. Ολοι οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη και διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που είχε σαφώς μεγαλύτερη ένταση σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ το διεθνές κλίμα σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θετικών διαθέσεων.

Τεχνικά η εικόνα έδειξε να βελτιώνεται καθώς ο μεν FTSE έκλεισε υψηλότερα των 2.276 μονάδων, ο δε Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 4.153 μονάδων κάτι που συνηγορεί ότι εάν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις θα συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση με το σενάριο που θέλει να υπεραποδίδουν μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση (τουλάχιστον όπου θεωρείται ότι υπάρχουν λόγοι) να δείχνει ισχυρό.

Από τις μετοχές του FTSE επικεφαλής των κερδισμένων ο τίτλος της Cosmote (+2,59%), αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική και θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Folli Follie και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Eurobank, Κύπρου, Γερμανό, ΔΕΗ, Coca Cola, ΚΑΕ, Motor Oil και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.163,08 μονάδες και έκλεισε στις 4.154,44 μονάδες με κέρδη 0,63%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών σαφώς ενισχυμένη ξεπέρασε τα 322 εκατ. από τα οποία τα 74 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές , κυρίως λόγω των ”πακέτων” της Proton Bank που πέρασαν στην FORTRESS στην τιμή των 10 ευρώ.

Ασφαλώς ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 173 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-14,93%. Όσον αφορά τους επιμέρους θετικούς πρωταγωνιστές, αξίζει αναφοράς το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Marfin Group, Εγνατία Τράπεζα και Lavipharm.

Επέστρεψε υψηλότερα των 5 ευρώ η Unibrain, σημαντική κινητικότητα σε όλες τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο με τα περισσότερα ημερήσια κέρδη για τη Σίδμα, συνέχισε ανοδικά ο Σφακιανάκης, ενώ σημαντική κινητικότητα επέδειξαν Kρέκα, Σέλμαν, ΕΒΖ, Μπουτάρης, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Γρηγόρης, Autohellas, ΑΝΕΚ, Αλουμίνιο Ελλάδος, Betanet, Aγροτική Ασφαλιστική, Sato και Kleeman.

Σχετικά υποτονική η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι απλά ακολούθησαν την υποκείμενη με λίγες σχετικά συναλλαγές, περίπου στο κλείσιμο του αντίστοιχου δείκτη τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και αυτά της μεσαίας.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με τον πρώτο λόγο να παραμένει στο διεθνές κλίμα, θεωρείται βέβαιο ότι η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα διατηρηθεί, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα 9μήνου αλλά και η ειδησεογραφία των ημερών, ενώ σε κάθε περίπτωση εφιστάται η προσοχή σε τίτλους εταιριών, όπου η όποια ανοδική κίνηση εκτονώνεται το πολύ σε 2 συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v