Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμάζεμα με ΕΤΕ, ΟΤΕ, Intracom και Alpha

Ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η αγορά να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόσφατα κεκτημένα, αν διατηρηθεί το σχετικό αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς εκεί και στα επικείμενα αποτελέσματα 9μήνου μεταφέρεται το όποιο ενδιαφέρον των επενδυτών. Καταλυτικό ρόλο στο σημερινό ”συμμάζεμα” έπαιξαν οι μετοχές Εθνική, ΟΤΕ, Intracom και Alpha Bank.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Παρά ταύτα ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να κλείσει στο υψηλό ημέρας, καταγράφοντας οριακές απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Αυτό το τελευταίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική διάθεση που επέδειξε μετά το μέσον της συνεδρίασης ο τίτλος τη Εθνικής, στο μηδενισμό των απωλειών της μετοχής του ΟΤΕ, στα αξιοσημείωτα κέρδη της Ιntracom και στο ελαφρώς θετικό πρόσημο της Alpha Bank (εν μέσω φημών για πιθανές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας).

Κατά τα άλλα ήταν μια συνεδρίαση η οποία δεν άφησε σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας αλλά και θέσεις για πρωταγωνιστικούς ρόλους που θα αφορούσαν μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έστω κι αν η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών- πτωτικών διαμορφώθηκε στην καλύτερη δυνατή εικόνα.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην όσων προαναφέρθηκαν θετική μεταβολή για Αγροτική, Πειραιώς, Γερμανό, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Τιτάνα, Folli Follie.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, ακόμα μεγαλύτερες για Εμπορική (-2,69%), επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola και Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Eurobank, Βιοχάλκο, Cosmote, ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 4.117,05 μονάδες με απώλειες 0,10%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 97 εκατ. από τα οποία τα 8,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγωγών όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την υποκείμενη δείχνοντας περισσότερο απαισιόδοξοι κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα , ενώ σχετική αύξηση παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει να βαραίνει ελαφρώς και θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που ο Δείκτης κινηθεί χαμηλότερα από τη ζώνη στήριξης 4.096-4.075 μονάδες (το κάτω άκρο αυτής άντεξε ενδοσυνεδριακά κατά τη σημερινή συνεδρίαση).

Σχετικά ικανοποιητική από πλευράς αναλογίας όχι όμως και από πλευράς πρωταγωνιστών η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 151 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-12,79%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ελάχιστοι ομολογουμένως ξεχώρισαν και μεταξύ αυτών Yalco, Δομική Κρήτης, Dionic, Autohellas, Δάιος, Γαλαξίδι, Μαϊλλης, Lamda Detergent και Εγνατία τράπεζα.

Ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η αγορά να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόσφατα κεκτημένα, αν διατηρηθεί το σχετικό αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς εκεί και στα επικείμενα αποτελέσματα 9μήνου μεταφέρεται το όποιο ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v