Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eννεάμηνα - Mid 40 θα καθορίσουν το κλίμα

Η αρχή του κύκλου ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων 9μήνου και οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επιμέρους κλάδους αναμένεται να σηματοδοτήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις στο ΧΑ. Eurobank - Τιτάν ανοιγουν το... χορό, ενώ χρηματιστηρικές εκπλήξεις αναμένονται από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα στατιστικά της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε.

Από χαμηλότερη, κατά 0,21%, βάση ξεκινά χρηματιστηριακά η επόμενη εβδομάδα. Εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από την αρχή του κύκλου ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου και τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επιμέρους κλάδους.

Τον χορό των αποτελεσμάτων 9μήνου ανοίγουν την Τρίτη η Eurobank και ο όμιλος Τιτάν, με τους επενδυτές να αναμένουν την επιβεβαίωση (ή όχι) των προβλέψεων των αναλυτών.

Δεδομένου ότι στις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών του FTSE20, θα λέγαμε πως στην αγορά προεξοφλείται η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, καλύτερων από αυτά που έχουν εκτιμήσει οι αναλυτές.

Σε υψηλότερη στοχοθέτηση όμως προχωρά ακόμα ένα ξένος επενδυτικός οίκος, καθώς η Citigroup... επιβεβαιώνει την... αγάπη της για τον όμιλο της Εθνικής.

Στο σχετικό θέμα διατυπώνεται για ακόμα μία φορά η στόχευση των αμερικανών για την Εθνική στα 45 ευρώ.

Βέβαια τις τελευταίες εβδομάδες είναι εμφανής η υπεραπόδοση επιλεγμένων τίτλων εταιριών από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την υπεραπόδοση του Mid 40 (2,3%) έναντι του FTSE20 και του SC80.

Από τη συγκεκριμένη κατηγορία εταιριών, εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν οι επενδυτικές επιλογές (και εκπλήξεις) των επόμενων συνεδριάσεων.

Αυτό, γιατί κατά την εκτίμησή μας, είναι προφανής η επιχειρηματική δραστηριότητα και κινητικότητα σε επιμέρους τομείς.

Το ”πράσινο φως” που δίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη τριπλή συγχώνευση των Marfin-Λαϊκής-Εγνατίας αποτελεί εκ των πραγμάτων καταλύτη για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Η παραχώρηση ακόμη ενός πακέτου της Lamda σε ξένους θεσμικούς επενδυτές έρχεται να ενισχύσει τη δυναμική του κλάδου αξιοποίησης ακινήτων (και όχι μόνο) που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρία.

Από το χώρο της μεταλλουργίας η κίνηση της Βιοχάλκο για διάθεση του 19,9 της Σιδενόρ ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για τις επόμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης στον όμιλο αλλά και την σε επιχειρηματικό επίπεδο ανακατάταξη δυνάμεων στην ελληνική μεταλλουργία (ειδικά στον τομέα του Χάλυβα).

Ένας κλάδος που εκ των πραγμάτων θα παραμείνει στο προσκήνιο είναι η ακτοπλοΐα. Αυτό γιατί μετά την απόκτηση μειοψηφικών μεριδίων της HSW ο ”πόλος Λασκαρίδη” αποκτά εμφανώς προβάδισμα καταστατικής μειοψηφίας.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” αναφέρεται πως η διοίκηση της ΝΕΛ προτίθεται να ανακοινώσει στην έκτακτη γενική συνέλευση της Δευτέρας αλλαγή...ρότας.

Η διοίκηση της ΝΕΛ φέρεται πως θα υπαναχωρήσει από την προηγούμενή της απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θα ανακοινώσει τη λήψη ομολογιακού δανείου.

Πρόκειται για ομολογιακό δάνειο, εξασφαλισμένο σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, που χορηγείται από 2 ξένους ισχυρότατους επενδυτικούς οίκους και αφορά στο ισόποσο της αξίας που αποτιμούν οι Μινωικές Γραμμές το 33,34% της HSW.

Εύλογα οι εξελίξεις στον κλάδο ενδέχεται να λάβουν άλλη τροπή καθώς οι επιχειρηματικοί πόλοι χωρίζονται πλέον σε 2 στρατόπεδα. Κατά την εκτίμησή μας ο μεγάλος ωφελημένος από την όποια αντιπαράθεση πιθανώς θα υπάρξει μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων ευνοεί τον όμιλο των Μινωικών Γραμμών.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικές κινήσεις και διεργασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με μία μεγάλη μερίδα αναλυτών, επενδυτών, ενεργών παικτών να προσβλέπει σε περαιτέρω αντίδραση.

Στην περίπτωση που σημειωθεί ανοδική διάσπαση του ισχυρότατου εύρους αντίστασης των 4.130-4.150 μονάδων με συναλλαγές όμως σαφώς περισσότερες από ότι τις προηγούμενες ημέρες τότε το θετικό ενδεχόμενο είναι εφικτό.

Μ. Γελ.

---------------------

”Εκτιµάται ότι η επόµενη εβδοµάδα θα έχει το κατάλληλο υλικό από πλευράς ειδήσεων για να δώσει τα απαραίτητα καύσιµα νέας ανοδικής εκτόνωσης της αγοράς”, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

”Σε αυτή την κίνηση αναµένουµε µαζικότερη συµµετοχή σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, έντονες συγκινήσεις σε επίπεδο αποδόσεων αλλά και αυξηµένο ρίσκο λόγω των ασταθών θεµελιωδών οµάδας εταιριών που ακροβατεί στο τεντωµένο σχοινί των υποχρεώσεων και της αδυναµίας πληρωµών αφού πλέον τα χρονικά περιθώρια κάλυψης των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων για πολλές από αυτές έχουν στενέψει επικίνδυνα”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.121.14 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,21%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,14%. Αντίθετα, ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 0,43% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 0,98%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (4,76%), ο κλάδος των Χημικών (4,05%) και ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (1,53%). Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-3%), ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (-2,13%) και ο κλάδος Υγείας (-1,98%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βαλκάν Εξπορτ (40,16%), Ρεβόιλ (34,51%), Vivere (23,81%), Yalco (21,51%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 19,23%), Κυριακούλης (19,23%), Δούρος (19,17%), Τεχνικές Εκδόσεις (17,39%), ΒΙΣ (ΠΟ 17,11%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 14,71%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Διεκάτ (-19,02%), Προοδευτική (-11,11%), Μοχλός (-10,71%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-9,57%), Centric Πολυμέσα (-9,45%), Βαρβαρέσος (-9,09%), Ναυτεμπορική (-8,43%), Logic DIS (-8,13%), Αττικές Εκδόσεις (-8,08%) και Γκάλης (-7,66%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v