Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά έτους ”κοιτά” τώρα η αγορά

Συγκεντρώνουν δυνάμεις ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι και προσβλέπουν στο ενδεχόμενο προσέγγισης του υψηλού έτους με αιχμή των τραπεζικό κλάδο- ειδικότερα όμως την Εθνική. Έντονη η κινητικότητα στο προσκήνιο κυρίως όμως στα παρασκήνιο, σε αρκετούς κλάδους με τα σενάρια και τις διεργασίες να οδηγούν υψηλότερα επιμέρους μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι τράπεζες ήταν ανέκαθεν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τις τελευταίες όμως μέρες στρέφονται πάνω τους τα φώτα όλο και περισσότερων ξένων επενδυτικών οίκων. Οι λόγοι προφανείς. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ειδικότερα εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Deutsche Bank για Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, τότε οι αγορές των τελευταίων συνεδριάσεων γίνονται για έναν μόνο λόγο.

Συνεκτιμώντας τις προβλέψεις άλλων ξένων οίκων για τα αποτελέσματα της Εθνικής, θα λέγαμε πως στην αγορά οι ξένοι ”συσσωρεύουν” δυνάμεις ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 9μήνου.

Προσωπικά, επιμένουμε πως οι ξένοι- ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής- αναμένουν τη δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου, όπου εκτιμούν ότι θα καταγράφεται λεπτομερώς η πολιτική που θα ακολουθηθεί από την Εθνική τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως στις προηγούμενες συνεδριάσεις... δεν προσφέρονταν... φύλλο της Εθνικής σε τιμές χαμηλότερα των 35- 35,5 ευρώ.

Το γεγονός ότι ο πήχης έχει ανέβει από τους αγοραστές πλεον στα 36,10 ευρώ σημαίνει κατά την εκτίμησή μας, πολλά.

Θα τολμούσαμε να εκτιμήσουμε πως εάν δεν μεταβληθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, με ενδεχόμενη υπέρβαση σήμερα και ”κλείσιμο” στα 36,10 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες των χτεσινών (αξία 29 εκαστ. ευρώ) για τη μετοχή διαμορφώνεται περιθώριο ανόδου που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10-12%.

Ωστόσο, το ισχυρό πλεονέκτημα της αγοράς, αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο η αναμονή που έχει διαμορφωθεί για την ενδεχόμενη υπεραπόδοση των τραπεζών όσο οι επιχειρηματικές κινήσεις, οι διεργασίες, το παρασκήνιο που διατρέχει ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς. Είτε αφορά στον κλάδο τρων τροφίμων, την ακτοπολοιία είτε το χώρο της βαρύτερης βιομηχανίας ή ακόμα και του εμπορίου, των κατασκευών.

Είναι προφανές πως η υπόθεση της Vivartia- Μεβγάλ οδηγεί ορισμένους αναλυτές και παίκτες σε μια πιο ενδελεχή παρακολούθηση μικρότερων δυνάμεων του κλάδου.

Οι χτεσινές τοποθετήσεις και η κινητικότητα στις μετοχές των Κρι-Κρι, Ευρωφάρμα ενισχύουν του λόγου το αληθές. Στην ακτοπολοοία το euro2day είχε προϊδεάσει έγκαιρα την αγορά για τα επερχόμενα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της HSW δεν είναι μόνο το παρασκήνιο που αναλυτικά αναφέρεται στον Χαμαιλέοντα όσον αφορά στην σύμπλευση Λασκαρίδη-Αγαπητού, αλλά και στην κίνηση ματ που ετοιμάζεται από την άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι μέτοχοι των Μινωικών γραμμών, καθώς η ηρακλειώτικη εταιρία θα βάλει στο ταμείο της τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ.

Κινητικότητα όμως είναι έκδηλη στον κλάδο της βαρύτερης βιομηχανίας όπου ο όμιλος της Σιδενόρ μπαίνει γερά στο παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο πως η Σιδενόρ ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα 9μηνου, κατά παρέκκλιση της παραδοσιακής τακτικής που ακολουθεί ο όμιλος, θέλοντας να προλάβει τον κύκλο παρουσιάσεων σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος προφανής.

Η διαμόρφωση μιας χρηματιστηριακής τιμής, ικανής να δικαιολογεί μια έκπτωση στη πιθανή διάθεση μειοψηφικού ποσού, σε καμία περίπτωση χαμηλότερη των 7 ευρώ. Για αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους παραμένουμε μεσοπρόθεσμα θετικοί για την αγορά καθώς τρέχουν οι εξελίξεις και στον ιατρικό τομέα- κλάδο Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v