Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδίδει καρπούς η μόχλευση στους ”μικρούς”

Με απόδοση 4πλασια του FTSE20 αντιδρά ο SC80, καθώς η διάθεση για ”μόχλευση” σε ένα ευρύ μέρος της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αποδίδει καρπούς. Για 3η κατά σειρά συνεδρίαση, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στρέφεται προς αυτή την κατηγορία μετοχών με τις ενδείξεις να προοιωνίζονται διάρκεια μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η πραγματική εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται στη σχέση μεταξύ των Δεικτών FT. Με τον SC80 να κερδίζει 1,45%, έναντι 0,4% του Mid 40, και 0,24 του FTSE20, όταν ο Γενικός ενισχύεται κατά 0,31%, έχουμε μια επαρκή απεικόνιση του τι γίνεται σήμερα.

Και αυτό για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση όμως, και με ισχυρές ενδείξεις πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπου επιμένουμε εμφανώς τελευταία, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με χαμηλούς χρηματοοικονομικούς συντελεστές, εμφανώς υποτιμημένες έναντι βασικών επιλογών του FTSE20.

Με την προϋπόθεση πως θα συντηρηθεί το μέχρι στιγμής κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θεωρούμε λογική την υπεραπόδοση, ακόμα και τις ακραίες διακυμάνσεις μετοχών εταιριών από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Πόσο μάλλον όταν η αντίδραση συνοδεύεται και από επιχειρηματική είδηση, όπως ενδεικτικά συμβαίνει στην περίπτωση του Νεώριου Συμμετοχών.

Συνεχίζει ανοδικά προς τα 6,22 ευρώ η Revoil, με συναλλαγές περίπου 112.000 τεμαχίων, ακολουθούν μέχρι το 1,07 ευρώ το Γαλαξίδι, μέχρι τα 2,83 ο Μαΐλλης και έπεται συνέχεια.

Στα επιμέρους, η μετοχή του Κυριακίδη ενισχύεται κατά 4,5% προς τα 2,10 ευρώ, η Rainbow στα 5,10 ευρώ (έχουμε ξεκαθαρίσει πως οι ενδιαφερόμενοι να συγκεντρώσουν μετοχές από την ανύπαρκτη διασπορά θα πρέπει να πληρώνουν όλο και ακριβότερα), Vivere στο 1,34 ευρώ, Alco στο 1,37 ευρώ, Sanyo στο 1,16 ευρώ, Αστήρ στα 6,02 ευρώ και Εθνική ΕΓΑ στα 6,12 ευρώ.

Οι μετοχές θυγατρικών του ομίλου Εθνικής, κυρίως όμως η Εθνική Ασφαλειών, συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πόσο μάλλον όταν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΓΑ κυριαρχούν οι θέσεις της μητρικής Εθνικής.

Για τη συνέχεια θεωρείται, από τεχνικής πλευράς, ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αποθέρμανσης του βασικού δείκτη (χαμηλότερο επιθυμητό όριο στις 4.130 μονάδες), προκειμένου να συντηρηθεί η ”μόχλευση” στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κυρίως όμως να κατοχυρωθεί μέρος κερδισμένων θέσεων από τις τοποθετήσεις σε αυτή την κατηγορία μετοχών.

Στις 14.20 με συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ, και την τιμή να διαμορφώνεται στο πράσινο για περίπου 160 τίτλους, η αγορά διαμορφωνόταν μεταξύ των 4.135-4.138 μονάδων με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,25%-0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v