Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μαζεύει” δυνάμεις η Σοφοκλέους

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως ούτε αυτή τη φορά θα μας τα χαλάσουν οι ξένοι, στην αγορά μας είναι εμφανής η συσπείρωση δυνάμεων. Σε σημείο εκκίνησης, εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, με τους ισχυρούς ”παίκτες” να ενισχύουν τις θέσεις τους και ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να βρίσκεται σε διαδικασία ”μόχλευσης”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε σημείο εκκίνησης εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών γ’ τριμήνου βρίσκεται η Σοφοκλέους.

Οι πρώτες προβλέψεις δημοσιοποιούνται, οι ”παίκτες” φαίνεται να λαμβάνουν θέσεις και στην αγορά αρχίζει να επικρατεί και πάλι μια προσμονή για κάτι καλύτερο.

Απόλυτα δικαιολογημένα ”παίζει” αυτή την περίοδο η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, χωρίς ωστόσο να χάνεται η επαφή του FTSE20 και των τραπεζικών μετοχών με τα υψηλά έτους. Στις 31/10 ο Τιτάνας ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου, ενώ οι αναλυτές προσβλέπουν σε επιβεβαίωση των θετικών τους εκτιμήσεων. Η P&K λόγου χάρη εκτιμά αύξηση 46,4% στα κέρδη 9μηνου των εταιριών που παρακολουθεί.

Την ίδια περίοδο η Alpha Bank φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία της με τουρκική τράπεζα.

Από την άλλη, η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας Αθηνών - Λευκωσίας εκτιμάται πως μπορεί να δώσει ”ζεστό χρήμα” στη Σοφοκλέους, να διαμορφώσει συνθήκες μόχλευσης και παράλληλων κινήσεων. Από τον τραπεζικό χώρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις από το μέτωπο της Marfin όπου είναι σαφές πως η πλειονότητα των μετόχων, ειδικότερα των μικρομετόχων, στηρίζει απόλυτα τη συμφωνία της Λαϊκής.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει με το μέρος του τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Λαϊκής, τη στιγμή που η Kεντρική Τράπεζα της Κύπρου διάκειται θετικά υπέρ της συμφωνίας.

Σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις σημειώνονται όμως σε αρκετά... μέτωπα της αγοράς. Αναμφίβολα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τον γαλλικό όμιλο Armaris αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της διοίκησης του Νεώριου Συμμετοχών. Και απ’ όσο γνωρίζουμε, η διοίκηση χτυπά σε ακόμη ένα μέτωπο, προς την πλευρά της Ιταλίας.

Στον χώρο των τροφίμων, με αιχμή τα όσα συμβαίνουν στη γαλακτοβιομηχανία γρήγορα ή... γρηγορότερα θα έχουμε εξελίξεις.

Κινητικότητα όμως σημειώνεται και στον κλάδο των μεταλλευμάτων, όπου πέραν των όσων συμβαίνουν με επίκεντρο τη Σιδενόρ, παρουσιάζει ενδιαφέρον η κινητικότητα στην S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά. Για τον χώρο της ακτοπλοΐας... κοντός ψαλμός μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Η διάθεση για υπεραπόδοση ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς, είτε αφορά στον Μαΐλλη (με 10,5% απόδοση στις 24-25), είτε στον Φουρλή (ο Citigroup στοχεύει πανβαλκανικά για τα ΙΚΕΑ), τα ΕΧΑΕ, τη ΜΕΤΚΑ, τη Marfin, Autohellas (κερδισμένη και από την επικείμενη εισαγωγή της Aegean στο Χ.Α.) μέχρι το Νεώριο Συμμετοχών, τη Βαλκάν, τη Μηχανική, την Inform Λύκος και την (αγαπημένη μας) Rainbow είναι εμφανής.

Η συντήρηση της διάθεσης και του κλίματος μόχλευσης μέχρις ότου οι ”παίκτες” κινηθούν επιθετικά στις μετοχές της Εθνικής (υψηλότερα των 36 ευρώ), στον ΟΤΕ (υψηλότερα των 20 ευρώ), Eurobank (προς τα 27 ευρώ), Πειραιώς (πάνω από τα 22 ευρώ) και Alpha Bank διευκολύνει την ανατροφοδότηση της αγοράς με ρευστότητα.

Και το σημαντικότερο είναι πως μεγάλο μέρος από αυτή τη ρευστότητα, προέρχεται από κερδοφόρες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v