Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΚΑ: Από μηδενική βάση ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη

Ξεκινά από μηδενική βάση τη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης της ΔΕΚΑ. Κατηγορούμενοι για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου τα μέλη της πρωην διοικησης της ΔΕΚΑ που τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αθωωθεί από το δικαστήριο.

ΔΕΚΑ: Από μηδενική βάση ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη
Ξεκινά από μηδενική βάση τη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης της ΔΕΚΑ.

Κατηγορούμενοι για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου τα μέλη της πρωην διοικησης της ΔΕΚΑ που τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αθωωθεί από το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αθωώσει τους κατηγορούμενους λόγω παραγραφής, ενώ είχε προηγηθεί η μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετώπιζαν τα μέλη της πρώην διοίκησης της ΔΕΚΑ από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς το δικαστήριο έκρινε οτι τα μέλη της πρωην διοίκησης της ΔΕΚΑ δεν είχαν ζημιώσει το Δημόσιο αλλά την ίδια την επιχείρηση, η οποία θεωρήθηκε από τους δικαστές ως νομικά αυτοτελής.

Ωστόσο, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε ομοφώνως την απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι η ΔΕΚΑ έχει άμεση εξάρτηση από το δημόσιο καθώς, από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εταιρεία συνάγεται ότι το δημόσιο την δημιούργησε υπό την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας με σκοπό την ευχερέστερη και επωφελέστερη διαχειριση της περιουσίας του που αποτελείται από κινητές αξίες.

Με αυτό το σκεπτικό ο Αρειος Πάγος απεφάνθη ότι το Εφετείο έσφαλε και ως εκ τούτου, τα μέλη της πρώην διοίκησής της ΔΕΚΑ ζημίωσαν την επιχείρηση και όχι το Δημόσιο. Κατόπιν αυτών, στο εδώλιο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου θα καθίσουν ο πρώην προεδρος της ΔΕΚΑ Ιωάννης Κουσουλάκος και τα τότε μέλη του Δ.Σ. Γ. Νώτης, Α. Σάγος, Μ. Παπαδονικολάκη, Γ. Καλλίας και Π. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το πρώην Δ.Σ. της ΔΕΚΑ το χρονικό διάστημα από τις 9 Μαρτίου του 2000 μέχρι τις 10 Απριλίου του 2000 (προεκλογική περίοδος) προέβη σε μαζικές αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων όπως του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας, δημιουργώντας τεχνητή ρευστότητα.

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο κατά 717 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που φέρεται να διακινήθηκε για την αγορά των επίμαχων μετοχών, αλλά και οι επενδυτές.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν ζημίωσαν το Δημόσιο, αλλά αντίθετα απέφεραν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από μηνυτήριες αναφορές του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ το πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος μάλιστα είχε καταλήξει και στην συμμετοχή πολιτικών προσώπων.

Ο φάκελος είχε διαβιβαστεί στη Βουλή χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το σκέλος των μή πολιτικών προσώπων χειρίστηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αικατερίνη Πιστόλη, η οποία τελικώς προέβη και στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v