Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζεται για την παρέλαση η Σοφοκλέους

Εμφανώς υποτονικό το ενδιαφέρον για μετοχές εταιριών μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς η Σοφοκλέους κινείται στον ρυθμό μικρής διόρθωσης των ευρωπαϊκών αγορών. Από τον ”20άρη” ξεχωρίζουν Εθνική και ΟΤΕ που ”φλερτάρει” ξανά με αυτόν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε στενό εύρος περίπου 15 μονάδων διαμορφωνόταν η αγορά τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης. Μετά την αρχικά ανοδική αντίδραση των βασικών δεικτών, η αγορά ”γύρισε” φτάνοντας μέχρι τις 4.137 μονάδες, ακολουθώντας ανάλογη πορεία μικρής διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα περίπου 33 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κατά 0,2% χαμηλότερα, γύρω από τις 4.140 μονάδες.

Στο ”κόκκινο” διαμορφώνονταν οι βασικοί δείκτες των FT, σημειώνονταν μια καταρχήν κατοχύρωση θέσεων στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης, σταδιακά η σχέση ανοδικών- πτωτικών διαμορφώθηκε στο 1/2 όπου και παρέμενε μέχρι τις 11:10.

Πέραν της Εθνικής, με εύρος διακύμανσης από τα 35,92-36,30 ευρώ και τρέχουσα τιμή περίπου στα 36,2 ευρώ οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι υποχωρούσαν μέχρι 0,7%.

Ωστόσο μέτριες ήταν οι συναλλαγές στη μετοχή των Alpha Bank, Eurobank, μόλις 2.000 στην Εμπορική και εμφανώς περισσότερες, περίπου 90.000 τεμάχια, στη μετοχή της Πειραιώς.

Από τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερη συναλλακτικότητα σημειωνόταν στη μετοχή της Αγροτικής, με περίπου 800.000 τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια μέχρι τις 11:15.

Ωστόσο, αυτό που κατά την εκτίμησή μας χρήζει αναφοράς είναι για ακόμα μία φορά η εμφανής διάθεση προσέγγισης του ”20άρικου” από τη μετοχή του OΤΕ. Με αυξημένες συναλλαγές 300.000 και πλέον τεμαχίων, αξίας περίπου 6,1 εκατ. ευρώ στις 11:10.

Στις 11:15 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε χαμηλότερα του προηγούμενου ”χαμηλού” σημείου ημέρας, διολισθαίνοντας προς τις 4.137 μονάδες.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον αποτυπώωνόταν στη χαμηλή συναλλακτικότητα μετοχών εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς μόνο στις Ελληνική Υφαντουργία, Βιομηχανία Ζάχαρης, Ίλυδα, Βιοτέρ και Lannet σημειωνόταν άξια αναφοράς μεταβολή με αυξημένο τζίρο.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα υποχωρούσαν Τεξαπρέτ, Βαρβαρέσος, Καράτζης, ΝΕΛ (μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την HSW), Μινέρβα, Ιατρικό Αθηνών (δες σχετικό θέμα) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Όσον αφορά στον χώρο της μεταλλουργίας, όπου επικεντρωνόμαστε τελευταία, η επίσημη θέση του ομίλου Βιοχάλκο έρχεται να επιβεβαιώσει το σχετικό διάγραμμα που αφορά στη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Σιδενόρ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, από την τελεσφόρηση αυτού του εγχειρήματος, ο όμιλος μπορεί να υπολογίζει στην εισροή περίπου 140 εκατ. ευρώ στο ταμείο του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v