Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 7 ετών η Πειραιώς

Δεν ξεπερνά τις 18 μονάδες το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη. Σε στενότατο περιθώριο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στην Εθνική, δευτερεύοντως στον ΟΤΕ, ενώ επιστρέφει στα υψηλά 7 ετών η μετοχή της Πειραιώς. Στο περίπου 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών προς τις καθοδικές με πιθανή την επιβάρυνση της σχέσης σε βάρος των πρώτων προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υποτονική παραμένει η διάθεση, χαμηλός ο τζίρος και μέχρι στιγμής μέσα στα τεχνικά επιτρεπόμενα όρια η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών.

Στο περίπου 1 προς 2 παραμένει η αναλογία των ανοδικών προς τις καθοδικές μετοχές, στα περίπου 118 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές (στις 14.05) και κατά 0,24% χαμηλότερα προς τις 4.137 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Ενδεικτικό της διάθεσης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι ότι το εύρος διακύμανσης δεν έχει μεταβληθεί αισθητά από την προηγούμενη αναφορά μας.

Οι όποιες κινήσεις εξαντλούνται σε ένα εύρος το πολύ 18 μονάδων καθώς για Εθνική, ΟΤΕ η διακύμανση παραμένει σε στενό εύρος.

Στα μόλις 0,4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και στα 0,48 ευρώ για τον ΟΤΕ. Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς αντιδρά μέχρι τα υψηλά των 22,42 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 7 και πλέον ετών (κλείσιμο άνω τνω 22 ευρώ από 6/7/1999), αν και το τελευταίο ημίωρο η σχέση πωλητών-αγοραστών σταθεροποιείται στα 22,28-22,30 ευρώ δηλαδή στο περίπου 0,8%.

Ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε και επιμέρους στοιχεία που αφορούν στην τεχνικότητα της αγοράς. Καταρχήν, από το σύνολο του καθαρού τζίρου των 105 εκατ. ευρώ (στις 14:15) περί τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Πρακτικά, μερίδιο περίπου 40% του τζίρου πραγματοποιούνταν σε 3 μετοχές με συνολική στάθμιση περίπου 42% (επί του FTSE20). Το δεύτερο αφορά στο ότι στις μετοχές της Αγροτικής, Πειραιώς, Alpha Bank, Cosmote, Eurobank, 3Ε πραγματοποιούνταν 25 εκατ. συναλλαγές.

Αυτό εξηγεί και την αρνητική εικόνα που εμφανίζει σήμερα ένα μεγαλύτερο μέρος του χώρου της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, και σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να προσεχτεί πως σημαντική αρνητική μεταβολή (4,1%) με σχετικά υψηλές συναλλαγές (300.000 τεμάχια) σημειώνεται μόνο για τη μετοχή της ΝΕΛ.

Η διόρθωση για επιμέρους τίτλους, όπως Γκάλης, Μινέρβα, Τεξαπρέτ, Βαρβαρέσος και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας, πραγματοποιείται με συναλλαγές λίγων τεμαχίων (4.000-6.000 τεμάχια).

Από τις περίπου 70 μετοχές που αντιδρούσαν ανοδικά ξεχώρισαν λόγω επαναφοράς 16,2% η μετοχή της Vivere, και οι Λανακάμ, Δούρος, Κυριακούλης, Ίλυδα, Yalco, Καλπίνης, ενώ ύστερα από καιρό αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τιμές πάνω από τα 2 ευρώ στη μετοχή της Ελμέκ.

Για τη συνέχεια, λογικά δεν θα πρέπει να αναμένεται θεαματική μεταβολή της μέχρι τώρα διαμορφωμένης εικόνας, με ενδεχόμενη την περαιτέρω επιβάρυνση προς το τέλος της συνεδρίασης του τελικού λόγου των ανοδικών προς τις καθοδικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v