Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνημα με πλούσια ατζέντα

Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας Χ.Α.-ΧΑΚ, ενώ αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Eurobank, Τιτάν. Στον τραπεζικό κλάδο τα βλέμματα παραγόντων της αγοράς πέφτουν έπειτα από καιρό στον όμιλο της Alpha Bank. Σε περισσότερους από τρεις κλάδους διαμορφώνεται... περιβάλλον αντιτιθέμενων επιχειρηματικών κινήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από υψηλότερη βάση ξεκινούν οι ενεργοί ”παίκτες”, οι ξένοι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές την εβδομάδα. Μία συνεδρίαση, ιστορική νομίζουμε, καθώς ξεκινά η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας Χ.Α.-ΧΑΚ.

Λειτουργία που συμπίπτει με ένα... συγκρουσιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε όλο και περισσότερους κλάδους. Από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, αυτή την περίοδο ειδικότερα στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, από την ακτοπλοΐα μέχρι το εμπόριο, τα πολυκαταστήματα, τη βαριά βιομηχανία.

Ο μόνος κλάδος που μέχρι στιγμής δείχνει να παραμένει έξω από αυτό το κλίμα είναι ο τραπεζικός. Και εδώ όμως, το παρασκήνιο αναφέρεται στην αναμενόμενη κίνηση που λέγεται ότι σχεδιάζεται από τη διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Alpha Bank.

Κλειδί σε αυτή την εξέλιξη λέγεται ότι αποτελεί το πακέτο ιδίων μετοχών που κατέχει ο όμιλος της Alpha Bank. Την περίοδο που η Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου (31/10) και έπεται η παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου της Εθνικής.

Νέο ενδιαφέρον φαίνεται να προσλαμβάνουν οι εξελίξεις από τον χώρο της ενέργειας μετά την πρόταση συνεργασίας της επιχείρησης ηλεκτρισμού του Πεκίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ (δες σχετικό θέμα).

Από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, πέραν των σταθερών αγοραστών μέχρι τα 20 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, χρήζει προσοχής η απόρριψη της ένστασης της Cosmote για την έκβαση του διαγωνισμού για τις άδειες 3G στη Ρουμανία.

Στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων φαίνεται πως η αντιπαράθεση Vivartia – μερίδας διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ θα έχει και άλλα επεισόδια.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας η… θαλασσοταραχή είναι εμφανής από μίλια μακριά. Εξελίξεις ραγδαίες που προοιωνίζονται άμεσα νέες συνεργασίες και ισορροπίες στον κλάδο.

Από τον χώρο της βαρύτερης βιομηχανίας η διάθεση του 19% της Σιδενόρ από τη Βιοχάλκο λέγεται πως αποτελεί τη δεύτερη κίνηση από μια τριάδα ενεργειών της διοίκησης του ομίλου που σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007.

Από τον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής η διοίκηση της Intracom δηλώνει πως ”όλα είναι ανοικτά στη συνεργασία με Sistema” με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε πιθανές εξελίξεις που αφορούν (άμεσα ή έμμεσα) και τη Hellas On Line.

Για τη σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν μετοχές ομίλων που ανοίγουν τον χορό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (Eurobank, Τιτάν) και εταιριών από αρκετούς κλάδους που λόγω επιχειρηματικών κινήσεων βρίσκονται ήδη στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v