Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Το ενδιαφέρον HSBC και Sistema για εξαγορές στην Ελλάδα, η πρόταση συνεργασίας της Beijing Electric Power με τη ΔΕΗ, τα επενδυτικά σχέδια της Lamda Development, οι επερχόμενες αλλαγές στην αγορά Παραγώγων, η έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας ΧΑ-ΧΑΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Το ενδιαφέρον HSBC και Sistema για εξαγορές στην Ελλάδα, η πρόταση συνεργασίας της Beijing Electric Power με τη ΔΕΗ, τα επενδυτικά σχέδια της Lamda Development, οι επερχόμενες αλλαγές στην αγορά Παραγώγων, η έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας ΧΑ-ΧΑΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Εξαγορές: Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με εγχώριο πάροχο της σταθερής τηλεφωνίας βρίσκεται ο ρωσικός όμιλος Sistema, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του κ. Γιεφτουσένκοφ σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι συζητήσεις των δυο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον της HSBC για εξαγορά τράπεζας στη χώρα μας εξέφρασε έμμεσα με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλός της στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Beijing Electric Power ζήτησε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Lamda Development: Επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ εξετάζει η Lamda Development, στα οποία η δική της συμμετοχή θα φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 770 εκατ. ευρώ αφορούν την ανέγερση ακινήτων εμπορικών, κατοικιών και γραφείων στην Ελλάδα και τα 322 εκατ. ευρώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος της εταιρίας, σύμφωνα με την παρουσίασή της που προορίζεται για τα road shows της εταιρίας σε θεσμικούς επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Μιλάνο, είναι το 30% των εργασιών της τα επόμενα χρόνια να προέρχεται από Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία και το 70% από την Ελλάδα.

HSW: Ραγδαίες ανακατατάξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας σηματοδοτεί η απόκτηση από τον κ. Π. Λασκαρίδη επιπλέον ποσοστού 6% στη Hellenic Sea Ways. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Λασκαρίδης κατέχει ποσοστό που υπερβαίνει το 34% με αποτέλεσμα να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, κ. Απ. Βεντούρης, ζήτησε την άμεση παραίτηση του κ. Κ. Αγαπητού από τη θέση του διευθυντή εμπορικής εκτελέσεως της ΝΕΛ.

ΧΑ-ΧΑΚ: Επίσημη ”πρεμιέρα” θα κάνει σήμερα η κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ, ένα έργο το οποίο έπειτα από προσπάθειες και καθυστερήσεις μηνών, ξεκινά τη λειτουργία του. Από σήμερα οι χρηματιστηριακές εταιρίες και των δύο αγορών θα έχουν πρόσβαση και πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα και στις δύο αγορές. Εφόσον γίνουν μέλη και στα δύο χρηματιστήρια, θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές και στις δύο αγορές και να τις εκκαθαρίζουν χωρίς να αλλάζουν συστήματα και τρόπο δουλειάς.

Σοφοκλέους: ”Πράσινο φως” σε σειρά αποφάσεων που σχετίζονται με ριζικές αλλαγές όσον αφορά στη διαπραγμάτευση των παραγώγων δίνει εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την άποψη των περισσοτέρων, ότι η αγορά παραγώγων εδώ και καιρό ”υπολειτουργεί”. Σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική”, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξιος Πιλάβιος περιγράφει επίσης τις αλλαγές που θα φέρει σύντομα στην ελληνική κεφαλαιαγορά η οδηγία MiFID, η οποία εκτός των άλλων θα λειτουργήσει ως μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας για τους μικροεπενδυτές.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η ”Ημερησία”, το ενδεχόμενο αντικατάστασης των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών καταστάσεων 3μήνου και 9μήνου των εισηγμένων από αναλυτικές εκθέσεις συζητούν οι φορείς της αγοράς.

Τράπεζες: Εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ”Ελευθεροτυπία”, και σαφώς πριν από το τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, οι διαπραγματευτικές ομάδες των τραπεζιτών και των εργαζομένων αναμένεται να συναντηθούν και να επικυρώσουν την καταρχήν συνομολογημένη συμφωνία, η οποία αναμένεται ότι θα προβλέπει τη χορήγηση ποσοτικής αύξησης 46-50 ευρώ τον μήνα αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και αντίστοιχο ποσό για τον νέο χρόνο, λειτουργία έως 4 καταστημάτων τραπεζών τα απογεύματα και το Σάββατο με ξεχωριστή βάρδια υπαλλήλων και διατήρηση του ωραρίου εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v