Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Μείωση φόρου συναλλαγών στο Χ.Α.

Την περαιτέρω μείωση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών έως το τέλος του έτους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Αλογοσκούφης: Μείωση φόρου συναλλαγών στο Χ.Α.
της Ελενας Λάσκαρη

Την περαιτέρω μείωση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου Euromoney τόνισε: ”Ήδη το Δημόσιο έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μειώνοντας τον φόρο επί των συναλλαγών, και δεν αποκλείεται να κάνουμε ένα ακόμη βήμα έως το τέλος του έτους”.

Ο φόρος ανέρχεται σήμερα στο 1,5 τοις χιλίοις.

H προηγούμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών είχε γίνει με το νόμο 3296/2004 διάταξη του οποίου μείωνε από την 1η Ιανουαρίου 2005, από 3 τοις χιλίοις σε 1,5 τοις χιλίοις το συντελεστή του φόρου που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η μείωση επεκτάθηκε και στην αξία των πωλούμενων μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπά χρηματιστήρια, καθώς και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους χρηματιστηριακούς θεσμούς, από κατοίκους Ελλάδος, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για λόγους ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης με τις εισηγμένες στο Χ.Α μετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ”χρυσή εποχή” του 1999, η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών είχε αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 675 εκατ. ευρώ (230 δισ. δραχμές) και το 2006, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αναφέρουν πρόβλεψη εσόδων 90 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v