Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις για καλό ”ποδαρικό” τον Νοέμβριο

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι μπορεί να γίνει μια καλή αρχή για τον μήνα που ξεκινά σήμερα. Θετικό το πρώτο δείγμα γραφής, από Eurobank και Τιτάνα, όσον αφορά στα μεγέθη 9μήνου. Υπεραπόδοση για τον Mid 40 με σημαντικά κεφάλαια να τοποθετούνται σε επιλεγμένες εταιρίες της κατηγορίας. Σύμμαχοι του ανοδικού ενδεχομένου οι επιχειρηματικές κινήσεις και το παρασκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα κατ’ αρχήν. Υγεία να έχουμε και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.

Με προσδοκίες ξεκινά ο Νοέμβριος, βλέψεις για κάτι καλύτερο που καλλιεργούνται τόσο από το κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, όσο και από την κινητικότητα που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά.

Το ”παιχνίδι” ανοίγει όλο και περισσότερο, σε επιχειρηματικούς τομείς και δραστηριότητες, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων επενδυτικών κύκλων.

Η διάθεσή τους, κυρίως όμως η υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, είναι αυτή που ”εκβιάζει” τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε κλάδους που αφορούν στην ακτοπλοΐα, στη βαρύτερη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες.

Χθες δόθηκε το πρώτο ουσιαστικό ”δείγμα γραφής” των οικονομικών μεγεθών 9μήνου, με τη Eurobank και τον Τιτάνα να ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα από τον μέσο όρο εκτίμησης των αναλυτών.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι εξελίξεις ”τρέχουν” στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών, όπου αναδεικνύεται πλέον ο ΟΤΕ, σε μια περίοδο που ο ρωσικός κολοσσός Sistema επιχειρεί να διαμορφώσει εναλλακτικό πόλο στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τους ”FT” η Sistema επιδιώκει την απόκτηση μεγάλου μεριδίου της Deutsche Telekom (δες σχετικό θέμα).

Στον χώρο της ενέργειας ούτε ειδήσεις, ούτε η διάθεση για κάτι καλύτερο, από χρηματιστηριακής πλευράς, λείπουν. Κατά συνέπεια, ΟΤΕ και ΔΕΗ δικαιολογούν τις τοποθετήσεις ξένων διορατικών διαχειριστών – τις τελευταίες ημέρες- και την υπεραπόδοση που παρουσιάζουν οι μετοχές τους.

Κατά την εκτίμησή μας στη μετοχή του ΟΤΕ ενδέχεται να σημειωθούν… ακραίες καταστάσεις εάν οι ξένοι ”παίκτες” επιδιώξουν να προεξοφλήσουν επιθετικά τις δρομολογημένες εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αγορά κινείται μέχρι στιγμής και παραμένει κοντά στα υψηλά έτους, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών. Ούτε μεγάλη είδηση από τον χώρο έχει προκύψει, ούτε τα αποτελέσματα της Εθνικής και το επιχειρησιακό της πρόγραμμα έχουν ανακοινωθεί, ούτε στην Alpha Bank έχουν γίνει σαφείς οι προθέσεις των αγοραστών των τελευταίων ημερών.

Εμφανής δεν έχει γίνει η πρόθεση και η ταυτότητα του χθεσινού αγοραστή ενός ομολογουμένως μεγάλου ”πακέτου” στη μετοχή της Alpha Bank.

Ωστόσο στον τραπεζικό κλάδο γίνονται μεμονωμένα βήματα, όπως λόγου χάρη η ομόφωνη έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης της Λαϊκής με Marfin-Εγνατία, η κινητικότητα από το μέτωπο της ProtonBank, η ενίσχυση της συμμετοχής των βασικών μετόχων της Πειραιώς και τα υψηλά της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Mid 40 ήταν ο ”πρωταθλητής” για τον μήνα Οκτώβριο, με κέρδη της τάξης του 8,61%, φθάνοντας να κερδίζει 39,3% από την αρχή του έτους.

Η εισροή κεφαλαίων και οι τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ικανό αριθμό εταιριών του Mid 40 ενισχύουν την εκτίμηση μερίδας αναλυτών που προβλέπει ανάλογη συνέχεια και για τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v