Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι κλάδοι του 2007

Η αρχή του δεύτερου μισού του τωρινού οικονομικού κύκλου ξεκινά την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές, και επιφυλάσσει εκπλήξεις. Τρεις κλάδοι συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσουν.

Oι κλάδοι του 2007
Για μερικούς στρατηγικούς αναλυτές, το 2007 δεν είναι η αρχή του τέλους του ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου που ξεκίνησε το 2003 αλλά η αρχή του δεύτερου μισού του.

Γι’ αυτούς το 2007 θα είναι ένα έτος που θα χαρακτηρίζεται από ένα πιο σταθερό πληθωριστικό και επιτοκιακό περιβάλλον και χαμηλότερους σε σύγκριση με φέτος αλλά παρ’ όλα αυτά ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης των επιχειρηματικών κερδών.

Τα Private Equity Funds (PEF) θα συνεχίσουν να έχουν έντονη παρουσία στην Ευρώπη αλλά ίσως αλλάξουν μερικώς τη στρατηγική τους. Αντί να εξαγοράζουν φθηνές εταιρίες με χαμηλό δανεισμό ίσως στραφούν σε εταιρίες που δεν είναι τόσο φθηνές αλλά έχουν να προσφέρουν έναν σταθερό ρυθμό αύξησης κερδών και ”ορατότητα”.

Ένα τέτοιο περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για τις χρηματιστηριακές αγορές και πιθανόν θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των μετοχών, ανεβάζοντας τον πήχη του Ρ/Ε σε πιο υψηλά επίπεδα, ισχυρίζονται.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία των τελευταίων 26 χρόνων.

Από το 1980 έως το 1984, από το 1990 έως το 1993 και από το 1996 μέχρι τα τέλη του 1999, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά υπεραπέδωσαν έναντι των μετοχών οι οποίες ανήκαν σε εταιρίες που χαρακτηρίζονταν από ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αν το κριτήριο του Ρ/Ε αντικατασταθεί από το κριτήριο της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE). Οι ”αναπτυξιακές” ευρωπαϊκές μετοχές (MSCI European Growth Index) προσφέρουν συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές ”αξίας” (MSCI European Value Index).

To ίδιο συμπέρασμα προκύπτει όταν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το τέλος του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων που προσδιορίζει η Fed.

Οι συνθήκες θα είναι λοιπόν πιο ευοίωνες για τις ”αναπτυξιακές” μετοχές και κλάδους το 2007 αν οι προβλέψεις για σταθερότητα στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων και επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε ικανοποιητικά επίπεδα αποδειχτούν σωστές.

Γι’ αυτούς το 2007 μοιάζει αρκετά με την περίοδο 1996-1997 που σηματοδότησε το δεύτερο μισό του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου.

Επομένως, η επιλογή των ευρωπαϊκών ”αναπτυξιακών” κλάδων που θα ξεχωρίσουν την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τους παράγοντες που έκαναν τις ”αναπτυξιακές” μετοχές να υπεραποδώσουν το 1996-1997.

Οι περισσότεροι παράγοντες συνδέονται με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, τον ρυθμό αύξησης των κερδών και των μερισμάτων.

Η ποσοτική ανάλυση των τελευταίων 10 χρόνων που λαμβάνει υπόψη τους περισσότερους από τους προαναφερθέντες παράγοντες φωτογραφίζει 3 υποψήφιους ”αναπτυξιακούς” κλάδους για το 2007.

Τις τράπεζες, τον κλάδο των υπηρεσιών υγείας και την ενέργεια. Κοινός παρονομαστής των τριών κλάδων οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η χαμηλή μεταβλητότητα των κερδών τους.

Στην πράξη θα φανεί αν αυτή η προσέγγιση στον προσδιορισμό των ”αναπτυξιακών” κλάδων του 2007 είναι σωστή. Αν όμως είναι σωστή τότε η ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένη.



Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v