Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος χωρίς τραπεζική αρωγή

Επιστροφή του δείκτη σε θετικό πρόσημο, μετά τις 2 προηγούμενες αρνητικές συνεδριάσεις, που επιχορηγήθηκε από ΟΤΕ, Cosmote, Intracom και κατά δεύτερο λόγο Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και ΔΕΗ. Σαφώς καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 5,03%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση χωρίς τη βοήθεια των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων, πλην όμως στη θετική κίνηση του Δείκτη βοήθησαν σημαντικά ΟΤΕ, Cosmote, Intracom, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έδειξε σχετική άρση της επιφυλακτικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί τίτλοι να καταγράφουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά δεν δείχνει να αλλάζει κάτι και δεν πρόκειται να συμβεί αυτό όσο ο FTSE κινείται στο γνωστό εύρος 2.260-2.276. Όμως διάσπαση του ενός από τα δύο άκρα με σχετική αύξησης των συναλλαγών, πιθανών να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, τριπλή πρόσκρουση λίγο υψηλότερα των 4.150 μονάδων, σχετική υποχώρηση μέχρι τις 4.143,64 για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 4.128,6 με κέρδη 0,28%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 291 εκατ. από τα οποία τα 41,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων OTE, Cosmote (μετά την έκθεση της HSBC που δίνει τιμή στόχο 23 ευρώ για τον πρώτο τίτλο και 21 για τον δεύτερο), Intracom, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, θετικό πρόσημο για Κύπρου, Γερμανό, ΚΑΕ, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Πειραιώς.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και για την Eurobank και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, ΕΜΠΟΡΙΚΉ, Εθνική, Coca Cola, Τιτάνα, Folli Follie.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 177 ανοδικές έναντι 81 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 6-15,63%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Sato, Σφακιανάκης, Τζιρακιάν, Δάιος, Εβικ, Δρομέας, Betanet, Κυριαίδης, Κυριακούλης, Ελμέκ, Μυτιληναίος, Revoil, Ελτρακ, Τράπεζα Αττικής, Βογιατζόγλου και Unibrain.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v