Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό σκάκι στις τηλεπικοινωνίες

Την επόμενη κίνηση του ομίλου της ρωσικής Sistema στη σκακιέρα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών μέσω της Hellas-On-Line (HOL) αναμένουν ανταγωνιστές και μη, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τις δικές τους κινήσεις. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σκάκι με προβλέψιμη εξέλιξη.

Ρωσικό σκάκι στις τηλεπικοινωνίες
Η κυβέρνηση είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα εγκαίρως και οι κεραίες του Βλαντιμίρ Γεφτουτσένκο, του ισχυρού άνδρα του ομίλου της Sistema και φίλου του προέδρου Πούτιν, το έπιασαν εγκαίρως και γρήγορα.

Το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί ο στρατηγικός εταίρος του ΟΤΕ να είναι δυτικοευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός και επομένως όσοι δεν υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, δηλαδή Private Equity Funds και τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί από άλλες περιοχές, π.χ. Μέση Ανατολή, δεν έχουν τύχη.

Ως άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη του κράτους αλλά και ως επιχειρηματίας που αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης του Ίντερνετ και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, ο Γεφτουτσένκο θα έπρεπε να ξεχάσει τον ΟΤΕ και να επιλέξει ένα άλλο όχημα για να μπει στην πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.

Αυτό ακριβώς έκανε, επιλέγοντας το όχημα της Hellas-On-Line (ΗΟL) που του πρόσφερε με το αζημίωτο ο ντόπιος συνεργάτης του. Ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο όμιλος της Intracom.

Σ’ έναν κλάδο όπου η ύπαρξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών θεωρείται απαραίτητη για την κερδοφορία μιας επιχείρησης σε βάθος χρόνου αλλά απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της HOL, μιας εταιρίας με βαθύτερες τσέπες, παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είναι άλλωστε γνωστή η ιστορία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σ’ άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Όσοι δεν βρήκαν τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια για τη δημιουργία των απαραίτητων δικτύων το πλήρωσαν με χρεοκοπία.

Ο ρωσικός όμιλος προσφέρει στην HOL μέσω της Comstar τα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική εταιρία για να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σε προωθητικές ενέργειες (μάρκετινγκ).

Κατά τον ίδιο τρόπο που οι όμιλοι της ΕΛΤΕΧ και της J&P AΒΑΞ θα μπορούσαν να προσφέρουν τεχνογνωσία σε θέματα κατασκευής υποδομών, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο αν το επιθυμούσαν, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Δεν μπορεί όμως ο ρωσικός όμιλος να προσφέρει στην HOL την απαραίτητη κρίσιμη μάζα συνδρομητών που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει επικερδώς την αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου (unbundling). Είναι κάτι που η HOL θα πρέπει να επιτύχει μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.

Η καταρχήν συμφωνία της HOL με τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., η οποία διαθέτει ένα δίκτυο οπτικών ινών στην Αττική, εντάσσεται εν μέρει σ’ αυτή τη λογική αλλά δεν αρκεί. Η επιχειρηματική λογική υπαγορεύει κι άλλες εξαγορές παρόχων με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο αγοράς. Τα σενάρια για Lannet-TelePassport, Vivodi είναι γνωστά αλλά πιθανόν να μην είναι τα μόνα.

Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι σ’ ένα δυναμικό παιχνίδι όπου ένας ”παίκτης” ισχυροποιείται κεφαλαιακά και κάνει κίνηση στη σκακιέρα, οι ανταγωνιστές του δεν μένουν απαθείς.

Eπομένως, οι κύριοι ανταγωνιστές του υπό διαμόρφωση σχήματος, κυρίως η Forthnet και η Tellas, και δυνητικά τα γκρουπ των Vodafone και ΤΙΜ δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια για πολύ, ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται σε εμπορικές συμφωνίες για μία από τις δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Ως εκ τούτου, η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) δεν έχει κανένα λόγο να συντηρεί εν ζωή τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους επί μακρό χρονικό διάστημα.

Ο αναπόφευκτα μεγαλύτερος βαθμός συγκέντρωσης της ελληνικής αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ θα συνοδευτεί από την παρουσία λιγότερων και ισχυρότερων κεφαλαιακά ”παικτών” που θα προκύψουν από εξαγορές, συγχωνεύσεις και θανάτους θνησιγενών παρόχων.

Όταν όμως έχεις μεγάλους ”παίκτες” σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή των ευρυζωνικών υπηρεσιών, είναι λογικό να περιμένεις επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ADSL και χαμηλότερες χρεώσεις.

Η παρτίδα σκάκι που παίζεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνει ακόμη αρκετές κινήσεις. Ομως, θέμα ναπολεόντειου όπου κάποιος κάνει ρουά ματ με πολύ λίγες κινήσεις στην αρχή της παρτίδας δεν τίθεται.

Οι Ρώσοι της Sistema έχουν κάνει τις κινήσεις τους στη σκακιέρα και θα κάνουν κι άλλες μέσω της HOL. Μπορεί η παράδοση στο σκάκι να είναι με το μέρος τους, όμως πάντοτε θα υπάρχουν Μπόμπι Φίσερ για να τη σπάνε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v