Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 150 μετοχές στο ”πράσινο”

Συνεχίζουν ανοδικά ΟΤΕ και Εθνική, ξεπερνά τα 40 ευρώ η Marfin, τα πηγαίνει καλά η παρουσίαση της Σιδενόρ σε ξένους θεσμικούς, κερδίζει έδαφος το Αλουμίνιο και η μετοχή του Μυτιληναίου. Για περισσότερες από 150 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλο και πιο επιθετική γίνεται η συμπεριφορά μετοχών εταιριών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι ενδεικτικό πως ο SC-80 ενισχύεται κατά 1,69% έναντι 0,90% του Μid -40 και 0,73% του FTSE-20.

Περίπου στις 14:05 ο Γ.Δ. κέρδιζε έδαφος κατά 0,7% με συναλλαγές 136 εκατ. ευρώ, ενώ για περίπου 160 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

Από τον ”80άρη”, με κεκτημένη ταχύτητα, του Οκτωβρίου, έρχονται οι μετοχές του Κούμπα, της Byte, της Αλουμύλ, ενώ από τον Mid-40 η Marfin, Εγνατίας και Σιδενόρ.

Όσον αφορά στον τίτλο παρουσίασης της Σιδενόρ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα επί ελληνικού εδάφους και συνεχίζεται μέχρι και μεθαύριο σε ξένους θεσμικούς στην Ευρώπη, τα νεότερα είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η παρουσίαση της Σιδενόρ τα πηγαίνει πολύ καλά, ενώ ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 19,9% να φτάσει μέχρι τις δύο φορές.

Λόγω των εξελίξεων και από το μέτωπο της Σιδενόρ ενισχύονται οι μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, αν και υπεραπόδοση σημειώνεται για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Σε διαδικασία πώλησης συμμετοχών και μειοψηφικών μεριδίων της βρίσκεται η Σέλμαν, ενισχύοντας τα διαθέσιμά της με τη μετοχή να κερδίζει σήμερα 7,4% και να διαμορφώνεται πλέον στο 1,90 ευρώ.

Η μετοχή της Lavipharm βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κατά 6,5% υψηλότερα στα 5,58 ευρώ, με συναλλαγές αξίας περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετοχή απόλυτα εξειδικευμένης και υγιούς εταιρίας η Betanet παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξημένη εμπορευσιμότητα, καθώς έχει διευρυνθεί η διασπορά του τίτλου.

Σήμερα λόγου χάρη οι συναλλαγές στη μετοχή της Betanet, μέχρι και 5,2% υψηλότερα στα 2,85 ευρώ, φτάνουν το περίπου μισό εκατ. ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνεται η μετοχή της ΑΝΕΚ στο 1,70 ευρώ, της Veterin στα 2,95 ευρώ, και της Αtticat στο 1,16 ευρώ.

Αναμενόμενη η υπεραντίδραση προς τα 4,86 ευρώ της Autohellas, και λόγω της επικείμενης εισαγωγής της Aegean στο Χ.Α.

Η Autohellas διαθέτει συμμετοχή της τάξεως του 11% στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό εισαγωγή ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας.

Ανοδικά αντιδρά και ο όμιλος του Μυτιληναίου, καθώς σύμφωνα με τη Morgan Stanley το Αλουμίνιον αποτελεί δυνητικό στόχο, ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων ”παικτών”.

Ειδικότερα, ανοδικά κινείται η μετοχή του Αλουμινίου, του Μυτιληναίου και δευτερευόντως της ΜΕΤΚΑ.

Μία από τις, κατά την εκτίμησή μας, υποτιμημένες σε σύγκριση με ομοειδείς του κλάδου εταιρίες, θεωρείται αυτή της Nexans (Alcatel).

Στην περίπτωσή της οι αγοραστές, αν και λίγοι, βγαίνουν πλέον σε τιμές υψηλότερα των 4 ευρώ.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς εμφανίζει και η μετοχή της Audio Visual (εταιρία που διευρύνει σταθερά το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της με προσεχτικές εξαγορές), φτάνοντας πλέον στα 5,58 ευρώ.

Αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της Marfin, καθώς η τρέχουσα τιμή ξεπερνά πλέον τα 40 ευρώ.

Στην περίπτωσή της, όπως και σε ορισμένες ακόμη με ενδεικτικότερες αυτές του Φουρλή, του Μυτιληναίου (και ακόμη 3-5 για να μην παρεξηγούμεθα) ο μακροχρόνιος επενδυτής, ο πιστός επενδυτής, αν μη τι άλλο, δικαιώνεται και επιβραβεύεται.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτό σημειώνεται και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, που απέχουν ελάχιστα (περίπου 4%) από τα υψηλά έτους των 4.334 μονάδων, δηλαδή των υψηλών εξαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v