Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποικίλλουν οι πρωταγωνιστές

Έθεσαν από την αρχή υψηλότερα τον πήχη οι ισχυροί αγοραστές στις μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ, ενώ ακολούθησαν στα 23 ευρώ της Alpha Bank, όπου η προσφορά είναι πλέον φειδωλή. Κερδίζουν έδαφος Ταμιευτήριο και Marfin. Υπεραποδίδει ο SC 80 καθώς ο όμιλος Βιοχάλκο με το σύνολο των θυγατρικών του ακολουθεί την παραδοσιακή τακτική, που του δίνει υπεραξίες στο τέλος κάθε χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακή είναι η μεταβολή των βασικών δεικτών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εμφανώς καλύτερη είναι η εικόνα στη Σοφοκλέους, τόσο γιατί ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται και πάλι στην περιοχή των 4.150 μονάδων, όσο και γιατί περισσότερες από 110 μετοχές διαμορφώνονται στο ”πράσινο”.

Ενδιαφέρουσα η αρχή και η συνέχεια της συνεδρίασης, με αυξημένες συναλλαγές, περίπου 25 εκατ. ευρώ (11:10), από τις οποίες σε Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχε πραγματοποιηθεί το περίπου ένα τέταρτο του συνόλου.

Στη μετοχή της Alpha Bank πωλητές-αγοραστές επέμεναν πέριξ της περιοχής των 23 ευρώ, ωστόσο σήμερα επικρατεί από πλευράς συναλλαγών… νηνεμία. Αντιθέτως είναι ξεκάθαρη η διάθεση των αγοραστών στη μετοχή της Εθνικής (ενδοσυνεδριακά μέγιστη τιμή στα 36,04 ευρώ) αλλά και σε ProtonBank, Αγροτική, Marfin και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μετά τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης ο SC 80 κατέγραφε τη μεγαλύτερη απόδοση (0,8%) έναντι του Mid 40 (0,3%) και του FTSE 20 (0,6%). Σταδιακά το κλίμα θερμαινόταν σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς με απόδοση μεγαλύτερη του 2,5% διαμορφωνόταν η τιμή 20 μετοχών.

Με βάση τις συναλλαγές ξεχώριζαν μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (ΕΤΕΜ, Ελβάλ, Ελληνικά Καλώδια), η Nexans (Alcatel) με υπεραπόδοση (6,6%) στα 4,20 ευρώ πλέον, η ΑΝΕΚ στο 1,68 ευρώ, η Autohellas στα 4,86 ευρώ (ευνοείται και λόγω της εισαγωγής της Aegean στο ΧΑ), οι Veterin στα 2,93 ευρώ, Βιοτέρ στο 1,13 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν Αθηνά, Νηρέας, Εβίκ, Σάνυο και αρκετές μετοχές εταιριών από αυτή την κατηγορία.

Στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, για ακόμη μια συνεδρίαση, οι αγοραστές ζητούν στο εύρος του 1,80-1,84, οι δε πωλητές εμφανίζονται λίγο υψηλότερα. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, είναι εμφανής η προσπάθεια συγκέντρωσης ενός μεγαλύτερου αριθμού μετοχών σε τιμή όχι υψηλότερη του 1,85 ευρώ.

Στα 5,34 ευρώ υπάρχει ζήτηση για τη μετοχή της Lavipharm (1,9%) και στο 1,14 ευρώ για τη μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ (1,8%).

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης ξεπερνούσε το όριο των 4.150 μονάδων (0,59%), ενώ διευρυνόταν η απόδοση του SC 80 (0,9%) και έφθανε τις περίπου 120-125 ο αριθμός των μετοχών που βρίσκονταν στο ”πράσινο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v