Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αρχή ην το... διεθνές κλίμα

Απόλυτη επιβεβαίωση όσων εκτιμούν ότι ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς μετά τις 15.30 που ανακοινώθηκαν τα μακρο-οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, η Σοφοκλέους ακολούθησε τη σημαντική υποχώρηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τεχνικά οι δείκτες έδωσαν αρνητικές αποκλίσεις και αρκετά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι ο πρώτος λόγος ήταν και παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και από εκεί και πέρα έπονται τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρίες.

Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν γύρω στις 15.30 όταν ανακοινώθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και οι οποίες βρέθηκαν σε υψηλό 4 μηνών, αλλά και η στασιμότητα του δείκτη παραγωγικότητας για το γ’ τρίμηνο, δημιουργώντας κραδασμούς στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βέβαια και στη Σοφοκλέους που κατά την τελευταία ώρα ο γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 28 ολόκληρες μονάδες, βλέποντας το χαμηλό ημέρας άσχετα αν μέσω των δημοπρασιών έκλεισε ελαφρώς ψηλότερα.

Συμπερασματικά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις σημαντικό ρόλο θα παίξει το σημερινό και τα επόμενα κλεισίματα της Wall Street με ζητούμενο ο Dow Jones να μην υποχωρήσει σε κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων ή ο S&P500 σε ακρότητα χαμηλότερα των 1.350 μονάδων.

Από εκεί και πέρα κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους δείχνει ότι είχε διαθέσεις να κινηθεί υψηλότερα έστω κι αν οι βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους ήταν θεωρητικά λίγες. Όμως, όταν εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές του FTSE ακολούθησε και το υπόλοιπο μέρος του ταμπλό με 30 τίτλους κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης να κλείνουν με απώλειες από 3-10%.

Από τις μετοχές του FTSE αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα της 1 ποσοστιαίας μονάδος για τον τίτλο της Coca Cola και απλά θετικό πρόσημο για Κύπρου, Γερμανό, ΔΕΗ, ΚΑΕ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για τον Τιτάνα, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για την Ιntracom, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Εμπορική, Cosmote και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Motor Oil, Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις, ακολούθησε πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 4.163,77 μονάδες και έκλεισε στις 4.137,97 με απώλειες 0,40%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 275 εκατ. από τα οποία τα 42,5 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα, με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 193 πτωτικών, ενώ από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Lannet (εν μέσω φημών για deal με καναδική εταιρία για άδεια Wi-Max, συνέχισαν ανοδικά Σφακιανάκης και Yalco, ενώ κινητικότητα παρουσίασαν Καρδασιλάρης, Mevaco, Space, Rainbow, Byte, Betanet και Lamda Detergent.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι δείχνοντας περισσότερο απαισιόδοξοι αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v