Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται η ανοδική φορά των ”μικρομεσαίων”

Η αρχική εκτίμηση μερίδας αναλυτών για ενδεχόμενη μικρή διόρθωση μέχρι την πρώτη περιοχή στήριξης των 4.130 μονάδων επιβεβαιώθηκε, με χαμηλό κόστος. Οι αγοραστές επανήλθαν υψηλότερα σε Εθνική, Alpha και ΟΤΕ με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ανοδική φορά μετοχών εταιριών μεσαίας, κυρίως όμως χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που ούτως ή άλλως είχαν επιδείξει άριστη συμπεριφορά από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι το χαμηλό των 4.132,6 μονάδων υποχώρησε αρχικά η αγορά, με συναλλαγές περίπου 4-5 εκατ. ευρώ. Στα πρώτα 10-15 λεπτά επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις εκείνων των αναλυτών που θεωρούσαν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μικρής υποχώρησης κατ’ αρχήν μέχρι την πρώτη περιοχή στήριξης των 4.130 μονάδων.

Αυτό συνέβη γιατί οι πρώτες εντολές πώλησης που δόθηκαν σε Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική και Eurobank έφθαναν μέχρι και 1% χαμηλότερα. Ωστόσο στα 35,74 ευρώ για την Εθνική, στα 22,86 ευρώ για την Alpha Bank, εμφανίστηκαν αγοραστές.

Η προσφορά ήταν εμφανώς φειδωλή, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν, να ανεβάσουν τον πήχη μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης προς τα 35,86 ευρώ για την Εθνική και προς τα 22,98 για την Alpha Bank.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε κατά περίπου 20 μονάδες, φθάνοντας μάλιστα στις 11:05 σε σημείο οριακών απωλειών (-0,07%). Όλα αυτά με συναλλαγές περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το διαφοροποιό και ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας στοιχείο αφορά στην επιμονή που έδειξαν από την αρχή της συνεδρίασης οι ενεργοί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως για τον SC 80 η απόδοση ήταν σταθερά θετική, φθάνοντας μάλιστα στο 0,42% στις 11:05, ενώ για 80-85 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

Όπως αναφέραμε και χθες, η μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα από τον Οκτώβριο, με τους Mid 40 και SC 80 να υπεραποδίδουν έναντι του FTSE 20. Και επειδή… ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε σε αυτή την κατηγορία μετοχών, ενδίδοντας μάλιστα στον πειρασμό να γίνουμε περισσότερο ακραίοι απ’ ό,τι συνήθως.

Στη μετοχή του Νεώριου Συμμετοχών η τάση διαμορφώθηκε από την αρχή ανοδική προς τα 2,6 ευρώ, στη Σίδμα μέχρι τα 4,78 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ενώ πολύ γρήγορα σε Λάμδα, Rainbow, Βαλκάν, Λαν-νετ, Lamda Detergent, Νεοχημική, Ελβέ, οι αγοραστές έφθασαν σε υψηλότερες τιμές.

Μετοχές εταιριών όπως Eurodrip, Σφακιανάκης, ΟΛΘ, Betanet (και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές), Shelman, έφθασαν να κερδίζουν μέχρι και 3%. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές και τεχνική συμπεριφορά που παραπέμπει σε συντήρηση της ανόδου.

Για τη συνέχεια παραμένουμε θετικοί όσον αφορά στο ”κομμάτι” της αγοράς που υπεραποδίδει από την αρχή του Οκτωβρίου και περισσότερο σε μετοχές εταιριών που είχαν πιεστεί σημαντικά το πρώτο 8μηνο του ’06.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v