Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό προϋποθέσεις η μείωση φορολόγησης συναλλαγών

Περιορισμένη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει παράλληλη μείωση των χρεώσεων της ΕΧΑΕ και των προμηθειών που λαμβάνουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Υπό προϋποθέσεις η μείωση φορολόγησης συναλλαγών
της Έλενας Λάσκαρη

Περιορισμένη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει παράλληλη μείωση των υπόλοιπων παραμέτρων που επιβαρύνουν το κόστος των συναλλαγών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας αναφέρει στο euro2day ότι εξετάζεται η μείωση του φόρου από το 1,5 τοις χιλίοις που είναι σήμερα, στο 1 ή στο 1,2 τοις χιλίοις και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση όμως θέτει την προϋπόθεση της παράλληλης μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και των χρεώσεων που επιβάλλει η ίδια η ΕΧΑΕ.

”Εξαρτάται και από άλλες κινήσεις το μέγεθος αλλά και αυτή καθ’ εαυτήν η μείωση του συντελεστή” τονίζει το ίδιο στέλεχος και συμπληρώνει: ”Στόχος μας είναι να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, να αυξηθεί ο τζίρος στη Σοφοκλέους αλλά παράλληλα να μην έχουμε και απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό”.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία για μείωση του κόστους συναλλαγών των μετοχών.

Η συμφωνία, η οποία θα ενταχθεί επισήμως στον σχετικό κώδικα συμπεριφοράς, αποσκοπεί στην καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας και περισσότερου ανταγωνισμού στην αγορά εκκαθάρισης τίτλων.

Σύμφωνα με τους FT, μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματιστηριακοί φορείς και οι οίκοι εκκαθάρισης θα πρέπει να καθιερώσουν πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν το μεμονωμένο κόστος κάθε υπηρεσίας που προσφέρουν, αντί να χρεώνουν ένα συνολικό ποσό για την εκτέλεση πράξεων.

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει εκ μέρους της ΕΧΑΕ ο κ. Σπ. Καπράλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v