Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα διευκόλυνε μια μικρή διόρθωση

Μια ενδεχόμενη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών θα διευκόλυνε ορισμένους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους να επανατοποθετηθούν από ελκυστικότερα επίπεδα τιμών. Ορισμένοι αναλυτές θέτουν την πρώτη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη στις 4.130 μονάδες. Ωστόσο κινητικότητα παρουσιάζεται σε αρκετούς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφορμή για την διαμόρφωση ελκυστικότερων τιμών προκειμένου να επανατοποθετηθούν ισχυροί παίκτες προσφέρει η χθεσινοβραδινή σημαντική διόρθωση στη Νέα Υόρκη.

Το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η προσπάθεια ισχυρών επενδυτικών και επιχειρηματικών κύκλων να συγκεντρώσουν ικανά ποσοστά μετοχών εταιρειών του FTSE 20, σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Κατά την εκτίμησή μας, η προσπάθεια αυτή είναι εμφανέστερη στην περίπτωση της Alpha Bank και δευτερευόντως της Πειραιώς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην παρούσα φάση ”χωρά” μια μικρή υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών, με το τμήμα ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας (Ν. Κωστόπουλος) να θέτει ως πρώτες στηρίξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατ’ αρχήν τις 4.130 μονάδες και στη συνέχεια τις 4.099 μονάδες.

Ωστόσο το ενδεχόμενο της διόρθωσης μπορεί να αφορά σε επιμέρους μετοχές, καθώς στην αγορά έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις και κίνητρα για την υπεραπόδοση άλλων επιμέρους τίτλων.

Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί λόγου χάρη η μετοχή του ΟΤΕ (στα 20,64 ευρώ χθες), της Εθνικής (στα 36 ευρώ), αλλά στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ μένει να διερευνηθούν οι ισορροπίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών σε Alpha Bank και Eurobank.

Σύμφωνα με την P&K οι πρώτες ενδείξεις από τα 9μηνα (δες σχετικό θέμα) είναι θετικές, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα επιμέρους τίτλους.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχθεί πως τις τελευταίες ημέρες μετοχές υποτιμημένων εταιρειών ή εισηγμένων όπου η διοίκηση φαίνεται να καταβάλλει προσπάθειες εξυγίανσης, ”ανακαλύπτονται” από διορατικά επενδυτικά σχήματα και με την ανάλογη ”μόχλευση” κινούνται υψηλότερα.

Από την περίπτωση των Ελληνικών Καλωδίων, της Nexans (Alcatel), μέχρι τη Λάμψα, Lavipharm, τη Shelman, αλλά και τις Autohellas, Ελβέ Ενδυμάτων, της Audiovisual και αρκετών ακόμη, φαίνεται πως διάθεση για εξορθολογισμό των αποτιμήσεων υπάρχει στην αγορά. Επιπρόσθετα, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως υπάρχει και μεγαλύτερη διαθέσιμη ρευστότητα, στοιχείο χρήσιμο για τη συνέχεια.

Σημείωση: Αφήνουμε για το τέλος την σκληρή κόντρα για το ”Στοίχημα” και τα 250 εκατ. ευρώ που φέρεται να ζητά η Intralot. Πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται τις τελευταίες ημέρες, κοινή είναι όμως η εκτίμηση πως και από τις δυο πλευρές αναζητείται ένα συναινετικό ”διαζύγιο”. Εκ των πραγμάτων οι μετοχές των δυο εταιρειών μπορεί να προσφερθούν για βραχυπρόθεσμη ”εκμετάλλευση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v