Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ισπανικό μάθημα

Ο Ισπανός προπονητής κ. Λορένζο Σέρα Φερέρ προσπαθεί να περάσει την επιθετική φιλοσοφία στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που όμως δεν λένε να ξεχάσουν την υποχώρηση, όπως φάνηκε στον χθεσινό αγώνα με τη Λιλ. Στο τελευταίο μοιάζουν με τις ελληνικές επιχειρήσεις που όμως δεν έχουν Ισπανό κόουτς.

Το ισπανικό μάθημα
Όσοι δουλεύουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι απλώς μια κουκίδα στην υδρόγειο χωρίς δύναμη αφού δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κέντρο.

Ακόμη και ο επικεφαλής της θυγατρικής της ξένης πολυεθνικής θα πρέπει συχνά να μιλήσει σε δύο και τρεις μάνατζερ του ομίλου σε άλλες χώρες πριν επικοινωνήσει, αν επικοινωνήσει, με το υψηλόβαθμο στέλεχος που θέλει, στο υψηλόβαθμο στέλεχος που είναι υπεύθυνο για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, π.χ. κεντρική ή νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το τελευταίο συνήθως εδρεύει στην Ιταλία ή σε κάποια άλλη κεντροευρωπαϊκή χώρα και αν κατά τύχη η Ελλάδα αποτελεί το κέντρο της πολυεθνικής για την ευρύτερη περιοχή, κάτι θα συμβεί, π.χ. υποκλοπές και Ericsson, για να το απολέσει.

Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα όλων των θυγατρικών των πολυεθνικών ομίλων σε αγορές που δεν είναι μεγάλες και σημαντικές γι’ αυτούς.

Αυτή θα είναι η μοίρα όσων ελληνικών εταιριών εξαγοραστούν από ξένους πολυεθνικούς ομίλους.

Γι’ αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να αλλάξει ρότα και να ενθαρρύνει τις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από ελληνικές με διαφανείς μεθόδους που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως η Ισπανία.

Η εξωστρέφεια των ισπανικών τραπεζών, της Telefonica κι άλλων εταιριών δεν οφείλεται μόνο στις προθέσεις των βασικών μετόχων τους.

Πράγματι, οι πλούσιες ισπανικές οικογένειες θέλουν να βλέπουν τις εταιρίες τους να αναπτύσσονται παρά να παρκάρουν οι ίδιοι τις υπεραξίες από την πώλησή τους στην Ελβετία ή σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους κατά τα πρότυπα μερικών ελληνικών οικογενειών.

Αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων πιστεύουν ότι η ισπανική επιθετικότητα έχει άλλη εξήγηση που άπτεται της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης της άυλης αξίας (goodwill).

Oι ισπανικές εταιρίες έχουν σοβαρό φορολογικό όφελος όταν προχωρούν στην εξαγορά ξένων επιχειρήσεων, στις οποίες η τιμή κτήσης υπερβαίνει τη λογιστική αξία. Μπορεί να αποσβένουν το goodwill σε 10 χρόνια και να αφαιρούν ένα σημαντικό μέρος της ετήσιας απόσβεσης μειώνοντας τους φόρους που πληρώνουν.

Για να επωφεληθούν θα πρέπει να ενοποιήσουν την ξένη εταιρία υπό τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Δυστυχώς, το θέμα των εξαγορών ξένων επιχειρήσεων από ελληνικές δεν έχει τύχει της ίδιας μελέτης από το ελληνικό Δημόσιο που συνήθως περιορίζεται σε ευχολόγια και είναι κατά κανόνα πωλητής.

Ίσως όμως θα έπρεπε να διδαχτεί κάτι από το ισπανικό Δημόσιο που ευνοεί την εξωστρέφεια και την επιθετικότητα των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v