Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι ”μικροί” στο προσκήνιο

Με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να κερδίζει οριακά έδαφος γίνονται πιο δραστήριοι όσοι ”παίκτες” κινούνται στο χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενθαρρυντική ένδειξη η ”αφύπνιση” μετοχών καλών εταιρειών που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από... ελάχιστη συναλλακτικότητα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει η αγορά με το σύνολο των βασικών δεικτών να κερδίζει σταθερά... πόντους. Στις 14:10 με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα των 4.160 μονάδων, ο SC 80 κέρδιζε 0,4%, έναντι 0,3% του Mid 40 και 0,15% του FTSE 20.

Η ενίσχυση της εκτίμησης πως η αρχική διόρθωση προς τα χαμηλά των 4.132 μονάδων οδηγεί στην καταγραφή και διαμόρφωση μιας βάσης βραχυπρόθεσμα, οδήγησε σταδιακά τους ενεργούς ”παίκτες” να κινηθούν σε υψηλότερες τιμές.

Αυτό γιατί σταδιακά μετά τις 12:15-12:30 μειώθηκε η προσφορά σε μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που εν συνεχεία παρατηρήθηκε και για τίτλους του μικρομεσαίου χώρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να βγουν πολύ πιο επίμονα αγοραστές στη μετοχή του Καρδασιλάρη, του Χατζηιωάννου, του Νεώριου Συμμετοχών και της Yalco. Για τις προαναφερθείσες μετοχές το ποσοστό μεταβολής διαμορφωνόταν από 5 έως 8,5%.

Το ενδιαφέρον όσο και διαφοροποιό στοιχείο, όμως, είναι πως μετοχές καλών εταιρειών, μέχρι πρότινος όμως με ισχνή εμπορευσιμότητα, προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτικών κύκλων.

Είναι ενδεικτικό αυτό που σημειώνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο στη μετοχή του Σφακιανάκη όσο και σε αυτή της Betanet.

Σε επιμέρους μετοχές όπου η προσφορά παραμένει φειδωλή (ενδεικτική η Rainbow), οι αγοραστές φθάνουν μέχρι και 4% υψηλότερα προκειμένου να αποκτήσουν τις μετοχές που θέλουν.

Προς τα 4,90 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του Υγεία, προς τα 5,76 ευρώ της Audiovisual, που αντιδρά σταθερά τις τελευταίες ημέρες, κάτι φαίνεται να κινείται επιτέλους στον Αστέρα (6,28 ευρώ), ενώ θετικά μας ξαφνιάζει για ακόμα μία φορά η διαμόρφωση της μετοχής του Αλουμινίου στα 18,70 ευρώ. Αυτή τη φορά με άνοδο 2,2% για τη μετοχή και αξία συναλλαγών 6,2 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνεται η μετοχή της Lamda Detergent (δες σχετικό θέμα), στα 5,40 ευρώ, ακολουθεί η Νεοχημική στα 13,20 ευρώ, ενώ η Δέλτα Project ”πιάνει” και πάλι τα 12 ευρώ.

Για τη συνέχεια δεν αναμένουμε θεαματική διαφοροποίηση όσον αφορά στη συμπεριφορά βασικών δεικτών,ενώ θεωρείται πιθανή η εκδήλωση πίεσης σε επιμέρους τίτλους του SC 80 (και χαμηλότερα), αλλά σε γενικές γραμμές της διατήρησης της θετικότερης διάθεσης για ένα ικανό μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v