Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τρίτο χρηματιστηριακό στάδιο των ταύρων

Η πρόσφατη διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες για τη διάρκεια του ράλι. Όμως, στρατηγικοί αναλυτές παρατηρούν ότι η διόρθωση δεν σηματοδοτεί αλλαγή σκηνικού. Το τρίτο στάδιο του τωρινού ανοδικού κύκλου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το τρίτο  χρηματιστηριακό στάδιο των ταύρων
Για τον Πoλ Ράντλεστον, υπεύθυνο χάραξης της παγκόσμιας στρατηγικής trading της Μόργκαν Στάνλεϊ, η διόρθωση του S&P 500 και του Nikkei 225 και η υποχώρηση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών συνιστά δικαίωση.

Ο Ράντλεστον, ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός στη χώρα μας όπως ο Στίβεν Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Μόργκαν Στάνλεϊ και ο Τον Ντράισμα, υπεύθυνος για τη χάραξη στρατηγικής στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, είχε συστήσει αποκόμιση κερδών όταν ο S&P 500 πλησίαζε τις 1.375/1.380 μονάδες και ο Nikkei 225 τις 17.000/16.900 μονάδες.

Χθες, ο S&P 500, τον οποίο χρησιμοποιεί ως δείκτη αναφοράς για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, έκλεισε στις 1.367,34 μονάδες ενώ ο Nikkei ”έπαιζε” κοντά στις 16.350 μονάδες.

Επιπλέον, τα μακροοικονομικά νέα από τη μήτρα του καπιταλισμού δεν είναι τα καλύτερα, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξαπλώνεται από την αγορά κατοικίας σε άλλους κλάδους και τα κόστη ανά μονάδα προϊόντος αυξάνονται, δημιουργώντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Όταν όμως ο Ράντλεστον και οι συνοδοιπόροι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν τη ”μεγαλύτερη εικόνα” των αγορών εκτιμούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που συνδέονται με την υπερχρέωση των νοικοκυριών και μερικών επιχειρήσεων δεν πρόκειται να έρθουν στην επιφάνεια προσεχώς.

Μετά λοιπόν την τωρινή διόρθωση, η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπει στο 3ο στάδιο του παγκόσμιου χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε το 2003, ισχυρίζονται, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην τεχνική παρά στη θεμελιώδη ανάλυση.



Για τους έχοντες καλή μνήμη, το 1ο στάδιο χαρακτηρίστηκε από τα χαμηλά επιτόκια και την υπερβάλλουσα ρευστότητα που έδωσε ώθησε στις μετοχές. Αυτό έγινε γιατί οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης δεν ήθελαν να επαναλάβουν τα λάθη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που συνέβαλαν στην εμφάνιση του αποπληθωρισμού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το 2ο στάδιο του ανοδικού κύκλου χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Σήμερα, έχουμε μπει στο 3ο στάδιο που θα χαρακτηριστεί από τη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, την επέκταση των προοπτικών ανάπτυξης και τη μεταφορά ρευστότητας στις μετοχές που θα φέρουν τον S&P 500 πάνω από τις 1.440 μονάδες, τον DJ Stoxx 50 στις 4.700 μονάδες και τον Nikkei στις 20.400 μονάδες.

Ο 3ος κύκλος θα ”τροφοδοτηθεί” από τις προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 5,6% και πλέον.

Ο χρόνος θα δείξει αν Ράντλεστον και company έχουν δίκιο. Προς το παρόν το σενάριο του ανοδικού κύκλου με τα 3 στάδια τους έχει βγει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v