Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και οι διορθώσεις… αγορά είναι

Και η χθεσινή διόρθωση μέσα στο πρόγραμμα είναι. Ευκαιρίας δοθείσης, ορισμένοι τοποθετήθηκαν σε καλύτερες τιμές, κάποιο άλλοι κατοχύρωσαν ικανοποιητικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, όλοι μαζί όμως περιμένουν την επόμενη κίνηση. Το συναινετικό διαζύγιο ΟΠΑΠ - Intralot, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Βιοχάλκο, η κινητικότητα σε ένα μέχρι πρότινος ανενεργό μέρος της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τιμών. Και στη Σοφοκλέους τα κέρδη, ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα, σε πολλές περιπτώσεις αποτιμώνται ως αρκούντως ικανοποιητικά.

Είτε γι’ αυτόν που έχει λάβει μια θέση 2-3 εβδομάδων στην Εθνική, είτε για κάποιον που ποντάρει σε κάποια μετοχή εταιρίας χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό πρακτικά μας οδηγεί στην κατοχύρωση, εσπευσμένη όπως παρατηρήθηκε χθες σε ορισμένες περιπτώσεις, υπεραξιών, με συνέπεια την τεχνική πίεση βασικών δεικτών και μετοχών.

Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, η μεσοπρόθεσμη τάση δεν δείχνει να απειλείται από διορθώσεις της σύνθεσης και της έντασης που είχε λόγου χάρη η χθεσινή.

Φαίνεται όμως πως σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων, ”παίζουν” περισσότερο τα επιμέρους, παρά η αγορά στο σύνολό της.

Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει και πολύ από τα υψηλά έτους, γεγονός που επιτρέπει τη συσσώρευση, την εναλλαγή θέσεων, την ωρίμανση συμμετοχών σε τιμές πάνω από τις 4.100 μονάδες.

Θεωρούμε κατ’ αρχήν ικανό σημείο αναφοράς τις 4.100 μονάδες, αναφερόμαστε βέβαια στις επόμενες 2-4 συνεδριάσεις, καθώς δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως ΟΤΕ αλλά και Εθνική, δευτερευόντως οι Alpha Bank, Πειραιώς και πιθανότατα ΟΠΑΠ μπορούν να προσφέρουν στηρίξεις στον FTSE 20.

Σε αυτή την περίπτωση, που ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να κυμαίνεται υψηλότερα των 2.250-2.260 μονάδων, υπάρχει περιθώριο για τη ”μόχλευση” επιμέρους μετοχών εταιριών αποτίμησης από τον Mid 40 και χαμηλότερα.

Ειδικότερα χθες ήταν θαυμάσια, από χρηματιστηριακής πλευράς, η συμπεριφορά της μετοχής του Αλουμινίου της Ελλάδος. Εδώ οι πιστοί της μετοχής βλέπουν εφικτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης του 20άρικου σε αυτή τη φάση.

Όσον αφορά στον όμιλο Βιοχάλκο, μητρική και θυγατρικές, τα αποτελέσματα της επιτυχούς παρουσίασης της Σιδενόρ σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς (η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα), μπορεί να έχουν και βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, καθώς η διάθεση του 19,9% κατά πάσα βεβαιότητα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά τους, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ιστορικό υψηλό της Audiovisual στα 5,68 ευρώ, η ανθεκτικότητα της Εγνατίας στην περιοχή των 8,20 ευρώ, το νέο ιστορικό υψηλό της Jumbo (αλήθεια, ποιος γονιός πιστός εδώ και τόσα χρόνια καταναλωτής της Jumbo δεν εμπιστεύεται τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρίας του Βακάκη).

Από την άλλη πλευρά ενεργοί ”παίκτες”, επενδυτικά σχήματα και γιατί όχι, λόμπι, καλωσορίζουν την ενεργοποίηση ενός μέχρι πρότινος αδρανούς μέρους της αγοράς. Πόσο μάλλον όταν σε αρκετές περιπτώσεις η ”μόχλευση” αφορά σε μετοχές εταιριών που αξίζουν μια δεύτερη προσέγγιση.

Είτε πρόκειται για την Betanet, τη Shelman, το Νεώριο Συμμετοχών, είτε τον Σφακιανάκη, τη Ναύπακτο και ευτυχώς αρκετές ακόμη περιπτώσεις από αυτή την κατηγορία.

Το τελευταίο το λέμε μετά λόγου γνώσεως, γιατί μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε πως οι ισχυροί ”παίκτες”, οι ισχυρές ελληνικές χρηματιστηριακές, οι πελάτες και συνεργάτες των παντοδύναμων ξένων επενδυτικών κύκλων, οδηγούν σε περιθωριοποίηση αυτού που παλαιότερα ονομάζαμε ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Κακό του κεφαλιού τους κάνουν όλοι αυτοί που νομίζουν ότι δεν θα χρειαστούν κάποια στιγμή, αργότερα, και με τους βασικούς δείκτες και μετοχές υψηλότερα, μια επόμενη επενδυτική μαγιά.

Η άνοδος, εάν αναφερόμαστε σε βάθος χρόνου 2-5 ετών, δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνο από τους μεγαλοπελάτες του οποιοδήποτε ξένου επενδυτικού οίκου, ούτε μόνο με τους ”παίκτες” των μεγαλοτραπεζικών χρηματιστηριακών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v