Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λάδι στη μηχανή της ανόδου

Για να δουλέψουν οι μηχανές των χρηματιστηριακών αγορών χρειάζονται καύσιμα, δηλαδή κεφάλαια. Όμως, οι τρεις βασικές πηγές κεφαλαίων που τροφοδοτούν το ράλι των τελευταίων μηνών δεν προέρχονται από εκεί που θα περίμενε κανείς κι αυτό ίσως έχει συνέπειες.

Το λάδι στη μηχανή της ανόδου
Η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές οι βασικοί παράγοντες της χρηματιστηριακής ανόδου από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Η αποδυνάμωση της πληθωριστικής απειλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και η υποχώρηση της τιμής ορισμένων εμπορευμάτων θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν στη σχετική λίστα.

Όμως, εκείνο που οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές στα σημερινά επίπεδα τιμών ήταν τα κεφάλαια που μπήκαν στις αγορές το ίδιο διάστημα.

Μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού δεν συμβαδίζουν μερικές φορές με ορισμένα πράγματα που έχουμε στον νου μας.

Για αρχή, οι μικροεπενδυτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντέδρασαν πολύ διαφορετικά σε σχέση με τους Έλληνες μετά τη διόρθωση που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου.

Παρά την άνοδο που μεσολάβησε στο μεταξύ, οι καθαρές εισροές στα ευρωπαϊκά Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) έχουν στραγγίσει, αποδεικνύοντας πόσο ”ευαίσθητος” είναι ο Ευρωπαίος μικροεπενδυτής στις απότομες διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων.

Οι καθαρές εκροές από τα ευρωπαϊκά Μετοχικά Α/Κ εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και είναι σωρευτικά περίπου ”ίσα βάρκα ίσα νερά” από τότε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αντίστοιχες Ενώσεις Θεσμικών Επενδυτών στις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.

Σε αντίθεση όμως με τους Έλληνες συναδέλφους τους που ρευστοποιούν συνεχώς μερίδια, ανεβάζοντας τις καθαρές εκροές από τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού στα 600 εκατ. ευρώ και πλέον από τις αρχές του έτους, οι άλλοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να έχουν βάλει 14,7 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα έβγαλαν.

Δεν είναι μόνο οι μικροεπενδυτές που έχουν γυρίσει την πλάτη στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη δυσάρεστη εμπειρία του Μαΐου, δείχνουν στοιχεία της Citigroup.

To ίδιο έχουν κάνει άλλες δυο κατηγορίες επενδυτών. Οι θεσμικοί επενδυτές και τα Hedge Funds παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που υπάρχει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η ζήτηση μετοχών από τους Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, κυρίως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες, είναι ανεμική τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στην υιοθέτηση μιας πιο συντηρητικής κατανομής κεφαλαίων έπειτα από απαίτηση, προτροπή των αναλογιστών και των συμβούλων τους.

Επίσης, τα Hedge Funds που πόνταραν κατά κόρον στο παιχνίδι της χρηματιστηριακής ανόδου μέχρι τη διόρθωση του Μαΐου δεν εμφανίζουν πολύ διαφορετική συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους, ισχυρίζονται οι αναλυτές της Citigroup.

Ποιες πηγές κεφαλαίων τροφοδοτούν λοιπόν την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες;

Πρώτον, οι ίδιες οι επιχειρήσεις που προχωρούν είτε σε επαναγορές ιδίων μετοχών γιατί δεν έχουν εναλλακτικές επενδύσεις που να υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις είτε σε εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων επιχειρήσεων, στηρίζοντας τις μετοχές.

Δεύτερον, τα Private Equity Funds που έχουν συγκεντρώσει μια μεγάλη δύναμη πυρός και είναι δυνητικοί αγοραστές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Τρίτον, οι Αμερικανοί επενδυτές που συνεχίζουν να βάζουν λεφτά στα Μετοχικά Α/Κ καθώς διαπνέονται από διαφορετική επενδυτική κουλτούρα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων διοχετεύεται σε Διεθνή Μετοχικά Α/Κ και ως εκ τούτου σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει. Όσο περισσότερο χρόνο πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά, τόσο πιο πιθανό είναι να ανακάμψει η ψυχολογία των Ευρωπαίων μικροεπενδυτών και να στηρίξουν τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v